Slovenija
16 ogledov

Na vzhodu države še do 25 centimetrov snega

Sneg v Mariboru Nino Verdnik
V roku 24 ur bo na vzhodnem delu Slovenije po napovedih vremenoslovcev zapadlo do 25 centimetrov snega.

Upamo, da se snega še niste naveličali, saj se bo sneženje danes od vzhoda razširilo na večji del Slovenije. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), bo sneženje najmočnejše na vzhodu države, kjer bo zapadlo še od 10 do okoli 25 centimetrov snega, na zahodu pa precej manj. Na Primorskem padavin ne bo, se bo pa okrepila burja.

Od sredine popoldneva do polnoči lahko ponekod v sunkih doseže tudi hitrost do 120 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi ponekod v vzhodni Sloveniji. Jutri bo sneženje ponehalo, najkasneje – v popoldanskih urah – na vzhodu.

Velika nevarnost plazov

Če se boste kljub slabšim vremenskim razmeram odpravili v gore, bodite zelo previdni. Za širše območje Julijskih Alp in v zahodnih Karavankah velja četrta stopnja po evropski petstopenjski lestvici, kar pomeni, da je veliko možnosti za proženje plazov. Na večini strmih pobočij je snežna odeja namreč slabo stabilna. Za gibanje na teh predelih so potrebni dodatno znanje in izkušnje, treba pa se je izogibati strmejših področij in grap ter njihovih podnožij in zavetrnih strani vzpetin.

Drugod, tudi v sredogorju, pa velja tretja stopnja – nevarnost proženja plazov je znatna.

Burja in sneg že ustavila promet

Vremenske razmere pa že vplivajo na promet po slovenskih cestah.

Zaradi burje je tako na hitri cesti Nanos–Ajdovščina in na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton skupne teže, poročajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.


Zaradi snežnih razmer na hrvaški strani pa je tovorni promet prepovedan na mejnih prehodih Gruškovje in Dobovec (tovorna vozila nad 7,5 tone) ter na mejnih prehodih Metlika, Petrina in Babno Polje (za priklopnike in polpriklopnike). Priklopniki in polpriklopniki ne smejo na cesto Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, popolne zapore pa so na cestah  Žaga–Učja, Lokve–Čepovan, Volče–Solarji, Čepovan–Most na Soči, Dolenja Trebuša–Sp. Gorenja Kanomlja–Sp. Idrija.

 

Kako debela pa je snežna odeja pri vas? Pošljite nam fotografije!

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.