Slovenija
15 ogledov

Zamujali v šole in na delo

Verižno trčenje v Trbovljah
1/2
Facebook
Sneg je povzročil veliko težav v cestnem prometu, vlaki imajo zamude, na Brniku so odpovedali en let. Na ljubljanski travmatologiji imajo kar za 50 odstotkov več pacientov kot običajno.

Verižno trčenje

Kot nam je sporočila bralka, je v Trbovljah prišlo do verižnega trčenja; trčilo je kar osem avtomobilov. Zaradi snega je sicer prišlo do več nesreč in zdrsov avtomobilov.

Novo pošiljko snega pa lahko pričakujemo že jutri. Zaradi nizkih temperatur se bo bela odeja obdržala do konca meseca.

Povezava z Idrijo prekinjena

Na idrijsko-cerkljanskem območju je čez noč zapadlo okrog 70 centimetrov snega in ker se s pobočij nad magistralno cesto valijo snežni plazovi so zjutraj za ves promet zaprli cesto Idrija - Črni vrh in Idrija - Spodnja Idrija. Trenutno je zaprta za priklopnike in polpriklopnike.

Delavci Cestnega podjetja Gorica (CPG) si prizadevajo, da bi pobočja očistili in cesto znova odprli za promet. Na cestah je več kot 120 njihovih delavcev in vsa razpoložljiva mehanizacija. "Ceste plužimo po prioritetah. Zato so vse stranske in lokalne ceste še zametene. Prosimo za strpnost. Trudimo se po svojih najboljših močeh," je povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl.

Vsi cestni delavci imajo že cel dan in noč ogromno dela.

Polovica otrok je zamujala

Zaradi težav v prometu so imeli na idrijski gimnaziji precejšen osip. "Zelo so zamujali, predvsem iz Logatca, Črnega vrha, Žirov in Cerkna," je povedal ravnatelj šole Borut Hvalec. "Kar polovica šole je imela zamudo eno uro do eno uro in pol. Do desete ure so se razmere v glavnem uredile in zdaj ni več problemov."

V Železnikih v šolo ni prišlo kakih 20 odstotkov otrok. "Podružnice nemoteno delajo, ker je tam manjši okoliš in so ceste znotraj vasi dokaj dobro prevozne, na matični šoli pa imamo precejšen osip," je povedal ravnatelj Franc Rant. "Predvsem je problem v Davči in okoliških krajih, tudi zato, ker obnavljajo cesto. Glavna cesta trenutno ni prevozna, druga, rezervna, pa je v zimskih razmerah preveč nevarna, zato avtobus ni mogel gor."

Največ zamud vlaki s Primorske

Obilno sneženje danes povzroča daljše zamude v železniškem prometu, predvsem na progi Ljubljana–Koper.

V železniškem prometu od prestolnice proti Primorski zamude nastajajo zaradi sneženja ter vetra in snežnih zametov, delno pa tudi zaradi žleda, ki se je pojavil na primorskem delu proge od Črnotičev proti Kopru. Vlaki na tej progi zamujajo do 60 minut, Slovenske železnice (SŽ) pa skušajo problematiko reševati na različne načine.

Na drugih progah po državi večjih zamud ni, kakšen posamični vlak zamuja do največ deset minut, zamujajo tudi nekateri mednarodni vlaki. V SŽ načrtujejo, da se bo položaj glede na vremenske napovedi v prihodnjih urah umiril in da v popoldanski prometni konici do večjih zamud ne bi smelo več prihajati.

Zamude avtobusov se krajšajo

Manjše so zamude v avtobusnem prometu. V prometni pisarni na Avtobusni postaji Ljubljana so za STA povedali, da imajo zamude pri prihodih v Ljubljano avtobusi iz vseh regij do okoli pol ure, posledično je takšna tudi zamuda pri odhodih. Sprva so bile največje težave iz Postojne in Idrije proti Ljubljani, zdaj pa se stanje počasi umirja in zamude se krajšajo.

Odpovedan let v Pariz

Letalski promet na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana poteka tekoče z občasnimi nekajminutnimi zamudami. Je pa bil zjutraj ob 7.30 zaradi snežnih razmer odpovedan let prevoznika Air France, namenjen v Pariz.

Komentarjev 1
  • izRODEk 12:16 12.februar 2013.

    Kumarad, mat' kurba, mirki mal'... :)