Slovenija
23 ogledov

Že tri leta "zastonj" varujejo muzej

Nacionalni muzej BiH
1/3
Profimedias
Kljub temu, da je Narodni muzej BiH v Sarajevu zaprt že tri leta, zaposleni dežurajo in brez plačila varujejo dragocene zbirke.

Konec leta 2012 je Narodni muzej BIH (Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine) v Sarajevu zaradi nerešenega pravnega statusa zaprl vrata. Od tretjega avgusta letos v njem poteka akcija "Ja sam muzej", katere cilj je opozoriti na to, da zaposleni, brez prihodkov in urejenega zdravstvenega zavarovanja, ves čas varujejo zbirke in prihajajo na dežurstva, ter pritisniti na odgovorne, da bodo zagotovili sredstva za normalno delovanje muzeja.

V znak podpore se jim te dni pridružujeta tudi dva slovenska predstavnika iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki je na pristojne oblasti v Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH in RepublikiSrbski naslovil tudi poziv k ponovnemu odprtju muzeja in zagotovitvi sredstev za njihovo normalno delovanje ter plačilo zaposlenih v njem.

Tri leta brez rešenega pravnega statusa

Z medijsko odmevnimi dogodki, kot sta otvoritev razstave Čuvari muzeja, na kateri so bili predstavljeni portreti in intervjuji zaposlenih ter akcija Dežuram za muzej, na kateri zbirke simbolično čuvajo javne osebnosti iz kulturne in akademske sfere ali zainteresirani prebivalci sami, želijo izboljšati javno podobo muzeja, predvsem pa ustvariti močan pritisk na politike, ki do danes niso uspeli rešiti pravnega statusa institucije ter s tem zagotoviti ustreznega financiranja.

Akcija ima v BiH izreden odmev in podpora v muzej prihaja z vseh strani, od akademikov, pisateljev, režiserjev do zaposlenih v podjetjih s podobnimi težavami, društev, predvsem pa družin in otrok, ki še niso imeli priložnost obiskati muzeja.

Zaprt od oktobra 2012

Muzej so zaprli 4. okrobra 2012 po 124 letih delovanja. Kot razlog so navedli neurejen pravni status in pomanjkanje sredstev, čeprav so k njegovemu zaprtju verjetno prispevali tudi politična in kulturna vprašanja. Tri različne nacionalne skupine so namreč želele imeti svojo lastno nacionalno kulturno institucijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alibaba 15:41 19.avgust 2015.

    Prodat vsebino,pa delavce poplačat.