Slovenija
17 ogledov

Nad nasilneže z novimi taktikami

Protest Maribor Nino Verdnik
Za jutri se po večjih krajih Slovenije napovedujejo novi mirni shodi proti politični eliti, že danes naj bi bil v Krškem. Obsodbe netilcev nasilja se nadaljujejo, proti njim na protestih z novimi taktikami. Danes so se ob 16.uri so se Trgu Matije Gubca v Krškem zbrali tudi Posavci. Demonstracije so se odvijale mirno. Protestiralo je okrog 250 ljudi.

V petek zvečer so tudi Posavci ustvarili svojo Facebook stran "Gotofi ste tudi v Posavju" preko katere so prebivalce pozvali k protestom. Danes do 10. ure dopoldan je udeležbo na protestu potrdilo 260 oseb, ob 16. uri pa se ga je udeležilo okrog 250 ljudi.

Po pisanju medijev, je protest potekal mirno. Protestniki so s transparenti sporočali premierju Janezu Janši, naj se preseli v Avstralijo in da je dovolj avtokracije, piše Delo. Prižgali so dve svečki - eno pred spomenikom Matiji Gubcu, drugo pred spominsko označbo, kjer so 26. junija 1991 zasadili lipo. Po slabi uri tihega protestnega shoda je nato deset protestnikov začelo skandirati: "Vaše krize ne bomo plačali", "Denar ljudem ne pa bankam", "Vaše palače gorele bodo", še piše spletni Delo.

"Nesimo ga vun!"

Na Facebooku različne skupine pozivajo k udeležbi na jutrišnjih demonstracijah, ki bodo simbolično potekale na 212. obletnico rojstva Franceta Prešerna. V Mariboru se tako obeta "3. mariborska vstaja" s pričetkom ob 16.30 uri na Trgu svobode. Dogodek, v prvi vrsti uperjen proti proti županu Francu Kanglerju, ima pomenljiv naslov "Nesimo ga vun!"

Avtor oziroma avtorji, ki so se podpisali z General Maister, pozivajo ljudi, naj s seboj med drugim prinesejo stare ure, rdeče cvetove in sveče. Za jutri je sicer Mariborska občina ob napovedanih protestih odpovedala prireditev ob začetku "Pisanega decembra in prižigu novoletne razsvetljave."

Prek Facebooka je v Ljubljani ob 16. uri na Kongresnem trgu napovedan Shod proti politični in županski eliti Slovenije. Ob isti uri bodo protestirali tudi v Celju, na Ravnah na Koroškem in na Ptuju. Po nekaterih napovedih pa naj bi se že danes ob 16. uri zbrali protestniki v Krškem.

Z belimi majicami in živim ščitom

Udeleženci in simpatizerji sicer nadaljuje različne načine organiziranja prek spletnih družabnih omrežij. Med drugim se še naprej vrstijo obsodbe petkovih dogodkov na protestih v središču Ljubljane, ko se je skupina po večini zamaskiranih demonstrantov pomešala med množico in nato z metanjem pirotehničnih sredstev, granitnih kock in palic izzvala posredovanje policije.

Tako se je na Facebooku vzpostavila skupina Z belimi majicami za mirne shode v Sloveniji, ki vsem udeležencem protestov svetuje, naj prek oblačil oblečejo belo majico kot simbol miru. "Ko zagledate skupino nasilnežev in huliganov se postavite med njih in policijo, s tem jim boste onemogočili povzročanje nasilja in škode, saj kamenja v LJUDI ne bodo metali. Tudi policisti so samo ljudje, ki delajo za bedne plače, žal tega ne razumejo vsi."

Mirno in strpno!

Na PU Maribor so pred novimi protesti vse udeležence pozvali, naj svoja stališča izražajo mirno in strpno.

"V skrbi za njihovo varnost jim svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi). V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, naj se umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda," so zapisali. Ponovno opozarjajo, da naj dosledno upoštevajo navodila in ukaze policistov. Če bodo morali izprazniti prostor, naj se umaknejo.

Neonacisti kot ščurki

Marin Medak, ki je letos postal prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean, je v blogu zapisal, da je v soboto prvič v življenju demonstriral in to zaradi "dolžnosti do samega sebe, družbe in države." Opisal je tudi svoje srečanje z zamaskiranimi nasilneži, ki so kasneje povzročili nerede. Kot je zapisal Medak, ga takšni ljudje spominjajo na ščurke. "Na plan pridejo ponoči, zamaskirani, v objemu teme kapuc in anonimnosti. Kakor imajo ščurki krila, a ne morejo leteti, imajo tudi neonacisti možgane, ki pa očitno niso v uporabi. Oboji so sicer sestavljeni iz posameznikov, a moč imajo samo kot skupine. Zelo težko si predstavljam, kaj so morali tej mladci doživeti v življenju, da so postali takšne sprevržene osebe, katerih glavni cilj je delati škodo."

Komentarjev 44
  • Žurnalček 01:16 06.december 2012.

    Naivnež, nimam pa vole da ti razložim , niti cajta. Prečitaj kaj o Rdečih brigadah v italiji , pol pa Muslonemija vpraši , če je to res !

  • Žurnalček 01:13 06.december 2012.

    No Franci Bukovec sedaj vemo od kje si . Smo zmenjeni glede vtikavanja v druge občine , smo a ne !

  • Žurnalček 01:11 06.december 2012.

    B ti rad da jih podremo al kaj ?