Slovenija
29 ogledov

"Politiki se ne smejo z ustavo braniti pred kritikami"

protest Maribor Nino Verdnik
Skupina razumnikov s protestno izjavo ostro proti nameri SDS in NSi, ki sta želeli v parlamentu razpravljati o domnevno pristranskem poročanju medijev ob protestih.

41 izobražencev, med njimi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, profesorji Darko Štrajn, Rudi Ruzman in Jože Mencinger, arhitekta Ana Kučan, filozof Igor Pribac, Elena Pečarič in drugi, se je podpisalo pod protestno izjavo Kritika oblasti ni sovražni govor zaradi sicer v petek preklicane namere strank SDS in NSi za sklic seje Odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino.

Na tem odboru naj bi "razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih". Po mnenju predlagateljev naj bi namreč nekateri mediji delovali v nasprotju z ustavo, ker so "svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju".

Podpisniki peticije opozarjajo, da "politiki ustave ne smejo zlorabljati, da bi se z njo branili pred javnimi kritikami za svoje (ne)ravnanje v nedelujoči pravni državi".

"Politiki se pred legitimnimi zahtevami volilcev ne morejo braniti z ignoranco, s ščiti policijskih kordonov in selektivnim branjem ustavnih določb. To velja še toliko bolj, kolikor so s svojo neodgovornostjo volilce pred tem nedopustno izzivali."

"Ustava je integralen dokument in velja v celoti. Ustava zagotavlja ne le strpnosti državljanov, ampak tudi in še bolj varuje Slovenijo kot socialno in pravno državo. Če se ustava ne spoštuje v vseh svojih delih, je državna ureditev kot celota ogrožena. Državljani imajo dolžnost, da na to politike opomnijo in od njih zahtevajo odgovornost, kadar ti ogrožajo državno ureditev ter blaginjo državljank in državljanov."

Podpisniki nameravajo organizirati tudi javni dogodek, na katerem bodo razpravljali o (re)definiciji meja sovražnega govora.

Kot je znano, sta NSi in SLS namero o sklicu seje preklicali v prid "umiritvi razmer." Prav tako so sklic seje odbora za notranjo politiko, na kateri bi razpravljali o čezmernem policijskem nasilju na protestih v Mariboru, preklicali v PS.

Komentarjev 3
  • Milan Samide 19:39 03.december 2012.

    Politiki ste na javnih funkcijah in za vas bi morala biti USTAVA RS - zakon!, pa je samo takrat kadar VAM paše, gre v korist, če pa gre v KORIST narodu je niste spoštovali (vsaj večina), ki je vladala teh ...prikaži več 20 let. Kje smo, Kdor je pokradel naj vrača, ZAHTEVAMO TO;TO nam ustava jamči, preberite , mogoče boste razumeli in odstopili, ter vrnili škodo , ki je narodu narejena?!26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnal

  • Milan Samide 19:27 02.december 2012.

    KAJ POLITIKI RES SPOŠTUJEJO USTAVO RS.PREBERITE. člen , ki govori ravno o takih oškodovanjih tistih , ki so na javnih funkcijah26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu ...prikaži veču jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, si nebi upali krasti in prilaščati javno premoženje v svojo korist.Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala te lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom.Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS

  • feferon 12:16 02.december 2012.

    Da bi vas le poslušali.Pa se mi vse bolj zdi, da gre v uho noter na drugem pa ven.