Slovenija
19 ogledov

Naj vam tatovi ne pokvarijo počitnic

Vlomilec Shutterstock
Poletne počitnice pogosto izkoristijo tatovi. Poskrbite, da vas med dopustom ne bodo oropali in vam pokvarili počitnic.

Število vlomov iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni in nasilni, opozarja policija. Vendar lahko s primernimi preventivnimi ukrepi močno zmanjšamo možnost vloma, saj se tatovi praviloma odločajo za tista stanovanja in hiše, v katere je lažje vlomiti.

Preden se odpravite na dopust se s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorite, da bodo pazili na vaše stanovanje ali hišo. Osnovna stvar, na katero naj bodo pozorni, so nabiralniki, saj poln nabiralnik takoj pokaže, da ste že dlje časa odsotni. Če je le mogoče naj redno tudi obiskujejo vaše stanovanje ali hišo ter naj odpirajo okna, vrata in polkna ali rulete in s tem ustvarijo občutek, da ste doma.

Ključev od stanovanja nikoli ne skrivajte pod predpražniki ali lonci rož, še posebej pa tega ne storite ob daljši odsotnosti. Stanovanje in hišo zavarujte tudi s sodobnimi ključavnicami, prečnimi zaporami ali alarmnimi napravami.

Vloma ne moremo preprečiti

Ker nikoli ne moremo povsem preprečiti vloma, je priporočljivo, da vrednejše predmete in večje količine denarja v času dopusta shranite v sef, ki ga imate lahko doma, lahko pa ga tudi najamete v kateri od bank. Dobro shranite tudi ključe, vključno z rezervnimi, in dokumente avtomobilov, ki bodo ostali doma.

Predmete tudi poslikajte in si zapišite serijske številke, saj boste tako tudi lažje uveljavljali morebitno zavarovalnino.

Komentarjev 1
  • www.ideo.si 10:33 06.oktober 2012.

    Ljudje ne vidijo izhoda in počenjo stvari, ki jih sicer obsojajo!