Slovenija
66 ogledov

Najbolje se je roditi v Švici

Lestvica najbolj zaželjenih Reševalni pas/Twitter
Država, v kateri se je najbolje roditi, je Švica. Glede na ugotovitve portala The Economist, je Slovenija na 32. mestu.

Na lestvici 80-tih držav je prvo mesto, kot prostor, kjer se je najbolje roditi, zasedla Švica. Kot je objavil portal The Economist, so do leta 1988 nekaj let prvo mesto zasedale Združene države Amerike, ki so na lestvici, ki velja za lansko leto, skupaj z Nemčijo zasedle 16. mesto.

Druga je Avstralija, tretja Norveška, četrta Švedska, peta Danska. Slovenija je na 32. mestu, in sicer tik za skupaj uvrščenima Portugalsko in Costa Rico ter pred Poljsko.

Glede na države nekdanje Jugoslavije je naša država najvišje uvrščena, sosedje Hrvati so skupaj z Madžari na 46-tem mestu, Srbija je skupaj z Alžirijo na 54-tem mestu, medtem ko se Črna Gora, Makedonija ter Bosna in Hercegovina niso uvrstile na lestvico 80-tih držav.

Dejavniki za oblikovanje lestvice so bili številni; v ozir niso vzeli le uspešnosti države, pač pa tudi zadovoljstvo državljanov, stopnjo kriminala, zaupanje v državne institucije...

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:47 03.september 2014.

    no Nova Zelandija pa Avstralija so tud upravičeno visoko. Predvsem Nova Zelandija je izredno socialna in ekonomsko prijazna do povprečneža. ZDA je pa tud zlo odvisn od tega v katerem delu ZDA se rodiš. Ker tm so tok ogromne razlike ...prikaži več od pokrajine do pokrajine, večkrat tudi znotraj istega mesta je čisto drugačno življenje. Nekje so bogataši in samo nekaj ulic stran so pa reveži. To kar je tle prikazano je povprečje ki pa zakriva te močne razlike in nihanja.

  • mph 21:44 02.september 2014.

    Ha, ha, ha, ... pa ja, Italija, Čile, Ciper, dekadentna Britanija, Španija v krizi že kdo ve koliko časa, ... Čudi me, da ni spredaj še Grčije. Verjamem glede Amerike, če se rodiš najmanj milijonarju. Me prav zanima po katerih ...prikaži več kriterijih, ker sem videl že več lestvic z malo pomešano razporeditvijo. Ne dvomim pa za uvrstitev Kanade in Severno Evrpske države, da so na vrhu upravičeno. Imajo izjemno močno socialo.