Avto
103 ogledov

Najem avtomobila na Hrvaškem? Ojej!

Avtomobilski ključi Shutterstock
Objavljen je seznam najdražjih evropskih držav za najem avtomobila. Rent-a-car je še posebej drag na Hrvaškem.

Britanska pošta oziroma njena turistična podružnica je objavila letno poročilo o storitvah najema avtomobila v 18 evropskih državah, dodatno pa je kot turistično zelo oblegana destinacija britanskih turistov vključena tudi Majorka, ki je sicer del Španije. Slovenija ni bila vključena v raziskavo, ki je vzela v precep enotedenski najem avtomobila s 40 litri vključenega goriva, navigacijo in možnostjo drugega voznika, podatke pa je posredovalo okoli 2.000 uporabnikov teh storitev.

Poleg pregleda osnovnih cen najema je raziskava vključila tudi strošek, ki ga bo družba za najem terjala od najemnika v primeru škode na vozilu ter strošek zavarovanja za tovrstne primere. 

Za isti avto 437 evrov razlike

Kot najdražja za najem avtomobila se je po poročanju Daily Telegrapha izkazala Portugalska, saj bi osnovni najem v mestu Faro stal 790 evrov, medtem ko bi isti avto v danskem Kobenhavnu stal le 353 evrov. Draginja, o kateri vse pogosteje poročajo turisti, ki obiščejo Hrvaško, je očitno segla tudi na področje rent-a-carja, saj je naša soseda na drugem mestu takoj za Portugalsko (780 evrov), medtem ko v Franciji kot tretji najdražji državi za osnovni najem povprečno zahtevajo "le" še okoli 640 evrov. Dragi so še na Majorki, v Švici, na Norveškem in v Italiji, medtem ko so med najcenejšimi državami, ki so bile vključene v raziskavo, poleg omenjene Danske še Nemčija, Nizozemska, Ciper in Turčija.

PREBERITE ŠE:

Precejšnje razlike med državami so pri stroških v primeru poškodb in dodatnem zavarovanju. Tako v Švici v primeru poškodbe ali kraje avta od najemnika zahtevajo kar 1.800 evrov, v Turčiji pa 415 evrov. Pri najemu avtomobila strokovnjaki toplo priporočajo dodatno zavarovanje, ki izniči tovrstni rizik visokih škodnih zahtevkov. Tudi pri teh zavarovanjih je razpon od 70 pa do okoli 150 dodatnih evrov. Hrvaška je v obeh kategorijah sicer med cenejšimi, škodni rizik je tako očitno vključen že v osnovno ceno, ki jo mora plačati čisto vsak najemnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ferluci 08:04 05.avgust 2015.

    Nekaj ne bo držalo. Na portugalskem je bil letos enotedenski najem avtomobila, s polnim kaskom, resda manjše avto (nisan mikra) 211 €. Vprašanje, kakšne kriterije pri svoji 'analizi' je uporabljala neka turistična podružnica.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:55 04.avgust 2015.

    Mal preveč drame gledaš :)

  • allstarr111 20:52 04.avgust 2015.

    Obema spodaj, nimamo mi nobenega sovraštva do hrvaške, če bi ga imeli nebi tako število folka šlo vsakoletno tja na dopust. Da pa nas hrvati sovražijo pa je znano, ampak nič hudega oni tako in tako sovražijo vse, če ni ...prikaži veči druzga pri roki tudi lastnega brata.