Slovenija
144 ogledov

Namesto plačila z evri

slovenija 07.02.14, bitcoin, restavracija, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Valuta bitcoin. Kot plačilo elektronsko valuto sprejema tudi okoli 30 slovenskih podjetnikov.

Elektronsko valuto bitcoin kot plačilno sredstvo sprejema tudi vse več slovenskih podjetnikov, čeprav Banka Slovenije bitcoina ne priznava kot uradne valute. Po podatkih Coinmapa je v Sloveniji takšnih podjetnikov okoli 30. Največ jih je v Ljubljani, z bitcoini pa lahko plačamo računalniške storitve, inštrukcije za fitnes in tudi kosilo v restavraciji.

Elektronsko valuto sprejemajo tudi v podjetju Torte Špela, ki možnost plačevanja z bitcoini ponuja že od novembra. Zastopnik podjetja Peter Fistrovič pravi, da sta to možnost za zdaj izkoristili le dve stranki, ki sta jih našli na podlagi njihovega poslovanja z bitcoini.

Torta za 0,128 bitcoina

Za torto, ki bi na primer stala 70 evrov, bi trenutno odšteli okoli 0,13 bitcoina, saj se en bitcoin trenutno menja za okoli 530 evrov.

Podjetja lahko bitcoine sprejemajo prek spletne trgovine ali fizično prek POS-terminala. Podjetnik sicer izda račun v evrih, ki pa se na spletu pretvorijo v vsoto bitcoinov v tistem trenutku. Posameznik lahko transakcijo nato takoj pretvori nazaj v evre. Fistrovič pravi, da "tako lahko služijo zgolj kot transportno sredstvo".

Pojasnjuje, da elektronsko valuto še vedno uporabljajo zgolj entuziasti: "To je ta trenutek morda najugodnejša in najboljša oblika za plačevanje v elektronski obliki, čeprav že obstajajo tudi druge zelo dobro razvite oblike plačevanja, kot so plačilne kartice in PayPal." Transakcije bitcoinov so namreč lahko brezplačne, včasih pa se zanje zahteva tudi manjša provizija.

Banka: Veliko tveganje

Da je poslovanje z bitcoini nestabilno, pa poleg Banke Slovenije svari Evropska bančna agencija. Valuti očitajo pomanjkanje zaupanja, pravno negotovost in neodpornost na kibernetične napade. Fistrovič dodaja, da so "za naložbo bitcoini res tvegani, za prenos vrednosti pa popolnoma netvegani". Z njim se strinja Tomi Hrovatin iz Mojbitcoin.si, ki pravi, da je "trgovanje verjetno označeno kot tvegano zaradi nihanja vrednosti in nepoznavanja tehnologije".

V Sloveniji je poslovanje z bitcoini popolnoma zakonito, saj slovenska zakonodaja poleg poslovanja v evrih, ki so jih prodajna mesta dolžna sprejemati, dopušča poslovanje v drugih plačilnih sredstvih, tudi naturalni menjavi.

Komentarjev 1
  • sash77 09:19 10.februar 2014.

    ta valuta je dobila na vrednosti ker je neizsledljiva in se uporablja za nakup drog in ostalih nelegalnih stvari.