Šport
17 ogledov

Vsak osmi Islandec v Franciji

navijači Islandija Portugalska Euro 2016 Saint-Étienne Stade Geoffroy-Guichard
1/16
EPA
Mala otoška državica iz severnega Atlantika je odlično začelo svoje debitantsko veliko nogometno tekmovanje.

Reprezentanca Islandije je v torek zvečer v okviru prvega kola predtekmovalne skupine F remizirala proti favorizirani Portugalski (1:1) in tako odlično začela nastope na njenem prvem velikem tekmovanju.

Islandija ima le 330.000 prebivalcev in je najmanjša država, ki se ji je kadarkoli uspelo uvrstiti na evropsko ali svetovno nogometno prvenstvo. Pred turnirjem, na katerem otočane čakata še tekmi z izbranima vrstama Madžarske in Avstrije, je v državi zavladala prava evforija.

Največ jih bo v Parizu

Uefa je pred prvenstvom Islandski nogometni zvezi za tekme njene reprezentance podelila 35.000 vstopnic, te so zelo hitro pošle. Na vsakem srečanju navijači obeh reprezentanc zasedejo okrog 20 odstotkov sedežev (nekaj odstotkov gor ali dol), na stadionu Geoffroy-Guichard v Saint-Étiennu (kapaciteta 38.000) je Islandcem tako pripadlo skoraj 8000 mest.

Naslednjo tekmo bo Islandija odigrala na stadionu Vélodrome (kapaciteta 67.000) v Marseillu, tam bo njenim privržencem pripadlo okrog 12.000 mest. Zadnji obračun predtekmovanja bodo severnjaki odigrali na Stade de France v Parizu (kapaciteta 81.000), tam bo Islandcev najmanj 15.000, poročajo francoski mediji.

Nekateri navijači si bodo v živo ogledali po dve ali tri tekme, nekateri pa so na prizorišče prišli tudi brez vstopnic, željni dobre zabave in odločeni izkoristiti zgodovinsko priložnost. Skupaj naj bi v Francijo pripotovalo kar 40.000 Islandcev, kar znaša okrog 12 odstotkov celotnega prebivalstva!

Seveda pa je pestro tudi v deželi gejzirjev in ledenikov. V prestolnici Reykjavíku se je na glavnem trgu Ingólfstorg zbralo več tisoč ljudi, ki so na velikem ekranu spremljali srečanje proti Portugalski. 

V 50. minuti srečanja je praktično vsa država skočila na noge, ko je Birkir Bjarnason s prvim zadetkom na velikih tekmovanjih Islandcem prinesel zgodovinski remi.

Država zarisala pot

Vzpon islandskega nogometa, ki smo ga v kvalifikacijah za zadnje SP občutili tudi Slovenci, se je sicer začel pred slabima dvema desetletjema. Na državne stroške so po vsem otoku zgradili več ogrevanih pokritih nogometnih igrišč z umetno zelenico in v vse novonastale centre poslali šolane pedagoge.

Islandci, ki so zaradi krutega podnebja ogromno časa znotraj štirih sten, so bili statistično (EIH) eden najbolj nezdravih narodov v Evropi, na otoku pošlo je ogromno alkohola in cigaret. 

Po dveh desetletjih načrtnega usmerjanja v množični šport se je slika močno popravila, kar se odraža na bolj zdravi populaciji in posledični sprostitvi zdravstvene blagajne, ukvarjanje s skupinskim športom pa ima še druge sociološke, družbi prijazne posledice. Obenem več kot 150 Islandcev igra nogomet v tujini, domov pa prinašajo dragocene izkušnje.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.