Slovenija
51 ogledov

Ne pozabite na reciklažo sveč!

Sveče v Ukrajini Reuters
Ob dnevu spomina na mrtve na ministrstvu za okolje opozarjajo, da s svečami ne pretiravajte. Po koncu njihove uporabe pa jih obvezno odvržite v zato namenjene odpadke. Na pokopališču pa bodo na delu tudi finančni inšpektorji.

Lani je bilo na slovenskem trgu približno 6.300 ton sveč, od česar je nato ostalo 2.500 ton odpadkov. Večja količina se pojavi ob dnevu spomina na mrtve, okoljsko ministrstvo zato opozarja, da moramo po koncu uporabe sveče odvreči v enoten zabojnik za odpadne nagrobne sveče na ali ob pokopališču. Pri tem, kljub temu da so sveče sestavljene iz več različnih materialov, ni treba ločevati pokrovčka od ohišja.

"Upravljavec pokopališča mora na pokopališču zagotoviti zadostno količino zabojnikov primerne velikosti za ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč," pri tem navajajo na ministrstvo, ki ga vodi Irena Majcen in dodajajo, da morajo proizvajalci in uvozniki sveč, ki jih dajejo na slovensko tržišče na svoje stroške zagotoviti zbiranje odpadnih nagrobnih sveč od izvajalcev javne službe in upravljavcev pokopališč ter za zbrane odpadne nagrobne sveče, prav tako na svoje stroške, zagotoviti predelavo.

Največjo težavo pri tem pa po besedah proizvajalcev in uvoznikov predstavljajo prodajalci na črno, ki pa ne plačujejo embalažnine za zbiranje in predelavo.

Grafika sveče | Avtor: D. J. D. J.
Zbrane odpadne nagrobne sveče se predelajo tako, da ima recikliranje – snovna predelava (npr. priprava plastičnega granulata kot surovina za proizvodnjo novih lončkov za nagrobne sveče) prednost pred energetsko predelavo (ob sosežigu oz. sežigu sproščena energija se porabi za npr. ogrevanje prostora).

"Ob tem seveda ne gre pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati," izpostavljajo še na ministrstvu v sporočilu za javnost. Ob tem pozivajo vse, da tudi pri nagrobnih svečah razmislimo, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo sami. Tudi s prižgano svečo manj.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.