Slovenija
26 ogledov

"Ne" Tankovi kandidaturi

slovenija 11.07.2011 Joze Tanko, Rudolf Petan, Alenka Jeraj, prvi dan rednega ju Saša Despot
KPK. Parlamentarna mandatno-volilna komisija je zavrnila kandidaturo Jožeta Tanka (SDS).


Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) bo znova pozvala poslanske skupine, naj predlagajo kandidate za člana komisije za izbiro primernih kandidatov za imenovanje obeh namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Na današnji seji je namreč MVK zavrnila kandidaturo Jožeta Tanka (SDS).

Kandidatura sprožila polemično razpravo

Predsednica MVK Melita Župevc (PS) je pojasnila, da je v predpisanem roku prišel le predlog poslanske skupine SDS, ki je kot kandidata ponudila Tanka. Pri glasovanju je njegovo kandidaturo podprlo pet članov MVK, devet pa jih je bilo proti.

Pred glasovanjem se je med člani MVK razvila polemična razprava o tem, ali je poslanec sploh primeren predstavnik DZ v izbirni komisiji. Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je menil, da bi DZ moral izbrati strokovnjaka, ne pa nekoga, ki je politik, torej poslanec.

Tanka na sejo ni bilo


Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer se s Prevcem ni strinjal. Kot je dejal, ne pristaja na logiko, da bi se DZ odrekel nečemu, kar mu pripada. Möderndorfer je izrazil začudenje, da se Tanko kljub svoji kandidaturi ni udeležil seje MVK.

Podpredsednica MVK Katarina Hočevar (DL) je dejala, da se ji sicer ne zdi nič narobe, če DZ v izbirno komisijo imenuje poslanca. Vendarle pa bi v situaciji, ko se je v javnosti izoblikovala "prava fama" v zvezi z imenovanjem senata KPK, veljalo imenovati osebo, ki ni politično opredeljena.
Mirko Brulc (SD) pa je dejal, da SD ni predlagala kandidata zaradi razočaranja nad "umazanimi igrami podtikanj", ki smo jim vse bolj priča v Sloveniji. Po njegovih besedah je primer take igre tudi Tankova neudeležba na seji MVK, čeprav ga je SDS predlagala kot kandidata za predstavnika DZ v izbirni komisiji.

Člani MVK iz vrst SDS so na sejo prišli šele tik pred glasovanjem o Tankovi kandidaturi, takoj po glasovanju pa so jo tudi zapustili.

Poleg DZ v izbirno komisijo svoje predstavnike imenujejo vlada, kvalificirane nevladne organizacije, sodni svet in uradniški svet.

Šla, čeprav bi morala še ostati

Vodenje KPK je v ponedeljek sicer že prevzel novi predsednik Boris Štefanec. Do imenovanja dveh namestnikov bo v senatu sam, a kot pravi, je precej zadev, ki jih je mogoče opraviti kljub nepopolnemu senatu. Dosedanja namestnika predsednika Rok Praprotnik in Liljana Selinšek namreč ne delata več na KPK, čeprav so predsednik republike Borut Pahor in nekateri pravniki opozarjali, da bi po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije to delo morala opravljati do nastopa njunih naslednikov.

Komentarjev 3
  • Johan Spohan 18:39 01.april 2014.

    Najbolje če bi predlagali kar oba poštenjaka Jankovića in Janšo. Imata toliko izkušenj da ju ne bi nihče prinesel okrog.

  • gornik 17:45 01.april 2014.

    Brez veleumnih murgeljskih prdcev ne bo nič, sodelovati pa mora tudi depresija, je pravilno usmerjen in podkovan.

  • depresija 17:00 01.april 2014.

    Čudno, da tile sds veleumi niso kar Janše predlagal..