Svet
17 ogledov

Neodvisni strokovnjaki: Lažeta tako Putin kot Erdogan

Sestreljeno rusko letalo EPA
Belgijska neodvisna strokovnjaka sta analizirala posnetke prejšnji teden sestreljenega ruskega letala nad turško-sirsko mejo. Prepričana sta, da tako Rusi kot Turki ne govorijo resnice.

Ruske oblasti na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom vse od sestrelitve letala, ki naj bi ga Turki desetkrat opozorili na kršenje zračnega prostora, trdijo, da pilota nista storila nič narobe in da sta letela v zračnem prostoru Sirije.

Belgijska strokovnjaka z univerze KU Leuven sta analizirala posnetke sestrelitve letala in ugotovila, da nobena stran ne govori popolne resnice ter da se njune teorije tepejo tako z dejstvi kot z zakoni fizike, poročajo tamkajšnji mediji, ki jih zaradi aktualnosti dogodka povzemajo portali širom sveta.

Glede na trditve turških oblasti se je letalo v trenutku sestrelitve nahajalo dva kilometra znotraj turškega zračnega prostora, zrušilo naj bi se osem kilometrov naprej, na severu Sirije. Glede na te podatke sta znanstvenika izračunala, da bi moralo letalo leteti s hitrostjo 960 kilometrov na uro in izhajajoč iz tega bi lahko bilo letalo v turškem zračnem prostoru vsega sedem sekund in ne 17, kar trdi turška vojska.

V kolikor je letalo letelo z omenjeno hitrostjo bi v petih minutah prepotoval 80 kilometrov, kar pomeni, da je na izredno trhlih temeljih tudi trditev, da so Turki rusko letalo opozorili kar desetkrat v petih minutah.

Luknja tudi v ruski zgodbi

Rusija vse od incidenta naprej trdi, da letalo sploh ni letelo proti Turčiji.

"Do spremembe smeri za 90 stopinj bi lahko prišlo le v primeru, da bi se letalo zaletelo v predmet, ki je nekajkrat večji in hitrejši od njega. Tudi zadetek rakete zemlja-zrak ne bi imel dovolj sile za takšen učinek, kar pomeni, da se je pilot sam odločil za spremembo smeri za 90 stopinj," še trdijo fiziki, ki s tem na laž postavljajo tudi rusko stran.

PREBERITE TUDI:

Erdogan ni napovedal povračilnih ukrepov za ruske ukrepe

Incident med državama je povzročil hud diplomatski zaplet med državama; Rusija je tako že uvedla spisek povračilnih ukrepov zoper Turčijo, med katerimi so tudi prepoved uvoza nekaterih prehranskih izdelkov, iz države naj bi pospešeno izganjali turške delavce, svojim državljanom odsvetovali počitnikovanje v Turčiji, s to državo tudi nič več sklepali gradbinskih poslov, pod vprašaj pa naj bi postavili celo projekt Turški tok.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem danes zagotovil, da Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov za sankcije, ki jih je Rusija uvedla po sestrelitvi ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji.

Komentarjev 11
  • asmas 06:09 04.december 2015.

    moja učiteljica zgodovine v OŠ je leta 1972 dejala"Prva žrtev vsake vojne je RESNICA "in ni se zmotila niti za milimetere.Jaz pa na tem mestu dodajam,da je resnica žrtev tudi po končani vojni-še dolga leta.Lep primer so povojni poboji.NIhče ...prikaži veče noče povedati kaj se je res dogajalo.In nihče ne govori resnice ne levi ne desni.Tudi novinarji od kateri bi se poklicno pričakovalo objektivno poročanje se lažejo.Lep primer je"mladina" na drugi starni pa neka" nova24tv"

  • principiumnovum 18:02 03.december 2015.

    Pepe, če je pa to tako lahko izvedljivo kot ti praviš, potem pa izvoli, predstavi nam svojo matematično in fizikalno ugotovitev. Z veseljem jo bom prebrala. Kdaj lahko pričakujem to tvojo ugotovitev? PS: Pa ne pozabi si pridobiti radarskih slik, ...prikaži več ker ta dva belgijska pajaca jih nista niti pogledala. Upam, da tudi dvoje ugotovitve ne bodo osnovane na "google maps".

  • Merkava4 17:24 03.december 2015.

    Luknja v ruski zgodbi?? Luknja v zgodbi fizikov!! Ne upoštevajo, da si je na omenjenem območju Turčija "prisvojila" 8 milj sirskega ozemlja, kar seveda ni nikjer zabeleženo..Rusi so leteli po stari meji, sicer je pa letalo skoraj 3 km znotraj Sirije!!