• Sob 20 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Komentar

4 komentarji

(Ne)samokritično poletje

Razčistimo na začetku, da boste lahko v miru prebrali do konca. Sem navadna šovinistična svinja.

Matej Košir / Ljubljana

Anketa

Smo Slovenci dovolj samokritični?

 
Tako nekako so me dojele kolegice v neki družbi, ko sem začel razlagati, da je šel okus v tej državi v maloro. Službeno sem namreč sedel nekje zunaj in mimo so na avtobusno postajo hodile srednješolke. Vse v vročih hlačkah, mini krilih ali nečem oprijetem. Majčke brez rokavov, prekratke.

V redu, je vroče, ampak a res tak modni trend lahko postane modni trend čisto za vse. Pa dobro, me vpraša kolegica, pri koliko kilah pa lahko postaviš mejo za kratke hlačke? Ne želim postavljati nobenih mej, pričakujem pa malce samokritičnosti pri mladini. Pa smo bili že pri stigmatiziranju, šovinizmu in tako dalje. Moška svinja, ki si želi gledati samo razgaljene lepotičke. K sreči mi na pomoč skoči kolega, ki pravi, da se v takih primerih najprej zgraža njegova žena. Sicer pa, saj vsak tudi ne more biti pilot!

No, ampak poglejmo širši zorni kot. V tujini imajo resničnostne šove za preveč obilne. Mladina se iz njih nauči, da je fajn biti predebel. Še zvezda si lahko. Sprejemanje lastnega sebe takšen kot si, je že ok, vendar ali je tak trend zdrav? In seveda sem jih spet poslušal, da sem gledal mlade punce in se muzal, ko je šla mimo kakšna "zdrava". Šovinist! Pa piši o zdravju, ne oblekah!

Za ženske morda veljajo višji lepotni standardi, ampak težava je v tem, ker te standarde postavljajo ženske same. Enako je pri mladini. To, da se punca, ki ima dvajset kil preveč, obleče v vroče hlačke verjetno ni izraz zadovoljstva samega s seboj, ampak izraz frustracije. Hočem biti takšna kot lepotičke, one "tazdrave", briga me pa, če sem res. Je to del ekstremizma te družbe, ko so eni presuhi, drugi predebeli, ni pa onih vmes?

Podobno je na primer pri standardu, vsi si želimo biti v najvišjih razredih in nihče se ne zadovolji s sredino. Niti tisti, ki do nje končno prileze iz dna. Pa mislim da ne. Naš problem je, da odstopanja prelahkotno ponormalimo in vse postane sprejemljivo. Pri nas v kafičih se ljudje družijo s kriminalci, pijejo na njihov račun. V tujini vstanejo in zapustijo lokal.

Ampak takšna drža se začne pri samokritičnosti, in to je bistveno. Če nisi zadovoljen sam s seboj, skušaš nekaj spremeniti, izboljšati in dejstvo je, da so najbolj samokritični ljudje tudi najbolj uspešni. Pač niso zadovoljni z vsakim izdelkom, ki gre izpod njihovih rok. In ko od sebe pričakuješ več, pričakuješ več tudi od družbe in seveda ne hodiš na pivo s kriminalci.

In to je problem te države. Nesamokritični ministri, poslanci, politiki nasploh, javni uslužbenci, predsedniki sindikatov... Pa če se vse začne s pogledom na preobilno srednješolko, zavito kot šunka v mrežico, ali ne. Ja, ja, šovinistična svinja, saj vem ...

matej.kosir@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (4)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima