Slovenija
22 ogledov

Stalna pripravljenost tudi za stike z novinarji

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 Žurnal24 main
KPK je ugotovil, da so od začetka leta 2011 do konca leta 2015 skupno izplačali za 2,17 milijona evrov bruto dodatka, precejšen del tega neupravičeno.

Komisija za preprečevanje korupcije je pod drobnogled vzela izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost na devetih ljubljanskih fakultetah, v kabinetih premierja in ministrstev ter vseh enajstih mestnih občinah.

Pri tem je ugotovil, da so od začetka leta 2011 do konca leta 2015 skupno izplačali za 2,17 milijona evrov bruto dodatka, precejšen del tega neupravičeno.

Po besedah predsednika KPK Borisa Štefaneca so pri pregledu ugotovili, da fakultete, kabineti in občine za izplačevanje dodatka niso določili meril, ki bi imela podlago v zakonu. Pri tem je bila utemeljenost izplačevanja dodatka po njegovih besedah višja pri kabinetih predsednika vlade in ministrstev ter mestnih občin, precej manj pa pri fakultetah.

Izstopa ekonomska fakulteta

Fakultete so od začetka leta 2011 do konca leta 2015 svojim uslužbencem po ugotovitvah KPK izplačale za 1.239.414 evrov dodatka, pri čemer z nekaj manj kot 680.000 evri izstopa ekonomska fakulteta, sledita pa ji fakulteta za družbene vede z 250.000 evri in filozofska fakulteta z 128.000 evri izplačanega dodatka.

Pet ministrstev dodatkov ni izplačevalo

Za kabinete predsednika vlade in ministrstev so ugotovili, da so svojim uslužbencem izplačali za nekaj manj kot 220.000 evrov dodatka. Največ so ga izplačali v kabinetu predsednika vlade (101.395 evrov), ministrstvu za infrastrukturo (36.976 evrov) in ministrstvu za zdravje (32.611 evrov). V petih ministrstvih dodatka niso izplačevali.

Občine izplačale 710 tisoč evrov

Mestne občine so izplačale za okoli 710.000 evrov bruto dodatka, največ v Mestni občini Ljubljana (344.562 evrov), medtem ko pet občin dodatka ni izplačevalo.

Dve izmed preučevanih občin sta dodatek za stalno pripravljenost v višini 20 odstotne urne postavke osnovne plače izplačevali iz razloga prevoza županov in podžupanov ter iz razloga stikov z novinarji in spremljanja župana na neuradnih srečanjih, sestankih in srečanjih izven delovnega časa ter ob vikendih, ena uslužbenka pa je prejemala dodatek za stalno pripravljenost iz razloga izvajanja projekta. Dodatek za stalno pripravljenost je bil izplačan tudi eni uslužbenki zaradi vodenja občinske turistične organizacije.
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 09:08 29.junij 2016.

    Tako je zapisal novinar Vasja Jager .......njegov zelo dober zapis najdete na Večerovi strani starejšega datuma ,vendar še vedno aktualno .

  • Avatar Leon
    Leon 09:06 29.junij 2016.

    ...................Ni res, da smo vsi barabe. Ni res, da vsi krademo. Ni res, da vsi poznamo nekoga. In ni res, da se ne da nič storiti. Samo vztrajati je treba in iskati priložnost. Čas je za aktivno državljanstvo. Izterjal bom ...prikaži več najemnino, ki mi pripada po družbeni pogodbi - ali pa jo bom odpovedal.Vasja Jager

  • Avatar Leon
    Leon 09:03 29.junij 2016.

    Kako sem kandidiral za predsednika KPKStar sem 33 let, imam malo daljše lase in v oblekah se ne počutim preveč prijetno. Ko se razburim, zavijem po kozjansko. Ko preklinjam, psi začnejo zavijati. Postavite me ob bok povprečnemu politikantu in ...prikaži več zagotovo bo naredil boljši vtis. To je to. Hotel sem, da veste, ker se mi zdi, da zna biti pomembno za celo zgodbo. Vsekakor ne delujem kot funkcionar. Niti približno.No, veseli me, da sem to spravil iz sebe. Upam da vas ni odvrnilo ob branja.Zakaj sem se prijavil za predsednika komisije za preprečevanje korupcije? Na kratko: ker se ti nisi. Nekaj pa je treba storiti. Narekanja za šankom in napihovanja po facebooku imam dovolj. Žal mi je, da je prišlo tako daleč; po svoji naravi se izogibam sranju. Če bi lahko izbiral, bi najraje ležal na sončni plaži s knjigo v eni roki in koktejlom v drugi. Ampak ne morem izbirati.Kot novinar lahko storim veliko. Lahko poročam, vsake toliko časa celo kaj razkrijem. Veliko, a premalo. Teža