Avto
125 ogledov

Nevaren bencinski servis v Goriških Brdih

Bencinska črpalka Saša Despot
Bencinski servis v naselju Golo Brdo v Goriških Brdih je izjemno nevaren, saj voznik iz avta stopi neposredno na cesto pred druga vozila, trdi bralka. 38 let stara pravila gradnje takratnih servisov danes še vedno zadostujejo za obratovanje.

Na nas se je obrnila bralka Mila in opozorila na po njenem mnenju izjemno nevaren bencinski servis Petrola v Goriških Brdih. Kot pojasnjuje, je ploščad za točenje goriva na servisu v obmejni vasici Golo Brdo tako ozka, da mora voznik pri izstopu iz avta stopiti dobesedno na cesto.

"Če se ne bi mož dobesedno vrgel na avto, bi ga zagotovo povozil avto, ki je pripeljal za nami. Mož je rekel, da se sploh ni zavedal, da je iz avta stopil na cesto. Če voznik za njim ne bi zaviral in se umikal, bi ga gotovo povozil," je povedala o izkušnji in izrazila prepričanje, da je huda nesreča lahko le vprašanje časa.

Kako ima lahko takšen bencinski servis lahko sploh uporabno dovoljenje, se še sprašuje.

Dodali bodo table

A pri družbi Petrol zagotavljajo, da ima njihov omenjeni servis tako kot vsi preostali vsa potrebna dovoljenja, čeprav njihov izvor pri konkretnem postajališču sega v leto 1977, ko je bil zgrajen. 

"Promet na dovozu do servisa poteka dvosmerno, pri čemer območje za točenje goriva omejuje betonska ploščad pokrita z nadstrešnico. Preostali del asfaltiranih površin predstavlja dovozno vozišče širine pet metrov, kar ni veliko, je pa dovolj, da se na njem lahko križata dve vozili. Za dodatno varnost naših strank imamo v načrtu postavitev smernih tabel," odgovarjajo pri Petrolu. 

Golo Brdo | Avtor: Street View/Google Street View/Google

Omenjeni servis, ki leži le streljaj od italijanske meje, kar je tudi eden glavnih razlogov za njegov obstoj, bo v prihodnjih dneh vseeno obiskala inšpekcija, saj so na medobčinskem inšpektoratu v Novi Gorici za Žurnal24 potrdili, da jim je državni inšpektorat za infrastrukturo konec julija odstopil pritožbo na lokalni cesti v Golem Brdu. 

Nekoč na obrobju, danes "bencinke" v "centru"

Težave z ureditvijo starejših bencinskih servisov sicer niso redkost. Kot pojasnjujejo na medobčinskem inšpektoratu, se problemi večinoma nanašajo na to, da so bili v preteklosti tako bencinske črpalke kot določeni poslovni objekti pogosto nameščeni na rob naselij, danes pa so se zaradi širitve naselij znašli tudi sredi naselij, kar je včasih s prometnega vidika težava.

"Prometa je bistveno več in danes ti objekti lahko povzročajp velike zagate prometno - varnostne narave. Dodatno je na umeščanje v prostor vplivala bližina državne meje," pojasnjujejo.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ena_mama 17:07 13.avgust 2015.

    Gospodu pred "pametovanjem" toplo priporočam, da si natančno prebere Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi kjer v 8. členu nedvoumno piše: Bencinski servis mora biti ločen od javne cesta z zaščitnim ...prikaži več pasom. Minimalna širina zaščitnega pasu je 0,5 m in mora varovati nevarna območja bencinskega servisa pred naleti vozil po celotni dolžini, za kar je potrebno zagotoviti ustrezne tehnične ukrepe, kot so ustrezno visoki robniki, odbojne jeklene ali betonske ograje ali drug primeren način varovanjabencinskega servisa. Glede na nedvoumno ugotovljena dejstva bo inšpekcija zagotovo z odločbo prepovedala nadaljnje obratovanje tega servisa, saj predstavlja nevarnost za uporabnike, zaposlene in tudi za vaščane. Upam, da bo tudi kazen dovolj visoka, da se kaj takega v Sloveniji ne bo več ponovilo!

  • ena_mama 17:05 13.avgust 2015.

    Gospodu pred "pametovanjem" toplo priporočam, da si natančno prebere Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi kjer v 8. členu nedvoumno piše: Bencinski servis mora biti ločen od javne cesta z zaščitnim ...prikaži večm pasom. Minimalna širina zaščitnega pasu je 0,5 m in mora varovati nevarna območja bencinskega servisa pred naleti vozil po celotni dolžini, za kar je potrebno zagotoviti ustrezne tehnične ukrepe, kot so ustrezno visoki robniki, odbojne jeklene ali betonske ograje ali drug primeren način varovanjabencinskega servisa. Glede na nedvoumno ugotovljena dejstva bo inšpekcija zagotovo z odločbo prepovedala nadaljnje obratovanje tega servisa, saj predstavlja nevarnost za uporabnike, zaposlene in tudi za vaščane. Upam, da bo tudi kazen dovolj visoka, da se kaj takega v Sloveniji ne bo več ponovilo.

  • mymind 14:05 13.avgust 2015.

    Če je.. pojdi pogledat, potem pa kvasi neumnosti. Varovalna ograja, haha. Kaj pa potrebuješ, ko se ustaviš na odstavnem pasu avtoceste?!