Slovenija
243 ogledov

Neveljavna vozniška, avto zasežen

policija in novi zakon Boštjan Tacol
Prvih deset dni po uvedbi novega zakona o motornih vozilih so policisti zasegli 146 vozil. Ob takem tempu bo zasegov pet tisoč na leto.

Zaseg vozil. V prvih desetih dneh, odkar velja nov zakon o motornih vozilih, je policija zasegla že 146 vozil. "Najpogostejši vzrok zasega so bile različne oblike neveljavnosti vozniškega dovoljenja," pojasnijo na policiji. Za primerjavo: lani je bilo v vsem letu zaseženih 1.874 vozil, glede na statistiko prvih dni po zakonu pa bi lahko število v enem letu preseglo pet tisoč.

V dveh tednih tri sodbe

Novi zakon zaostruje pogoje za zaseg motornega vozila, sodišče pa mora te zadeve obravnavati prednostno. Od 1. do 13. julija so na Okrajnem sodišču v Ljubljani prejeli 38 obdolžilnih predlogov, v katerih je bilo zaseženo motorno vozilo. "Od tega je v 19 zadevah postopek začet, v 16 zadevah se postopek še ni začel, tri zadeve pa so končane," pojasnjujejo.

"Sprememba ureditve zasega motornega vozila pomeni dodatno obremenitev za sodišča," ocenjuje predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk. Kot dodaja, si bodo prizadevali, da sprememba ne bo povečala zaostankov na drugih področjih. Od zasega do sodbe po navadi mine največ 30 dni.

Komentarjev 14
  • SMOKIE 00:55 03.januar 2014.

    Kakšen mesec nazaj, sem imel prometno nesrečo z pobegom, neznani voznik mi je poškodoval avto in pobegnil.Poklical sem policijo, ki trenutno niso uspeli priti na kraj dogodka in sem se vrnil domov. čez kakšno uro so prišli k meni na ...prikaži več dom in opravili zapisnik, pri katerem so ugotovili, da mi je vozniško dovoljenje poteklo, tudi sam sem bil presenečen. Povedal mi je, da mi bo moral vozilo zasečti in tako so tudi naredili, z vlečno službo so odpeljali avto, ker niti nobeden ga ni smel peljati niti moji domači ne!!!! Nato sem jih prosil, da ga naj vsaj dvignejo moj brat oz. mama, ki imata vozniško...NISTA SMELA, zakaj ne ne vem!!!??? avto sem lahko dvignil sam, ko sem si podaljšal vozniško dovoljenje...!!! P.S. četudi si izposodiš avto in ti je vozniško poteklo, bo avto zasežen in ga tudi lastnik nebo mogel dvigniti ampak oseba, ki si ga je izposodila in si mora vozniško podaljšati za dvig avtomobila...!!!

  • pupika23 21:06 23.avgust 2011.

    Ali je med komentatorji mogoče kdo, ki se mu je to zgodilo? Zanima me, če je, in če mi lahko pove, kako je bilo potem po zasegu vozila? Ali se mu je to zgodilo prvič in ali je dobil vozilo ...prikaži več nazaj po sodni obravnavi?Vsak odgovor bi mi prav prišel, ker se je to zgodilo prijatelju in sploh ne veš na koga se obrniti za nasvete oz. odgovore. Najlepša hvala! LP

  • Avatar Zala
    Zala 23:11 17.julij 2011.

    ozek D. / danes, 10:47 No glej ti si pač zagovornik represije, pač dejmo ga prasca zajeb-at kokr se le da.------------Ne, prav gotovo ne zagovarjam represije. In kazen za prometni prekršek ni nakoga zajba...., ampak sankcionirati. Ni mi ...prikaži več jasno, zakaj te postopki in kazni tako vznemirjajo? Mena prav nič. Niti ne vem zneske za posamezne prekrške, še manj se mi sanja koliko kazenskih pik dobite za posamezni prekršek. Niti ne pomislim, da bi se mi lahko zgodil odvzem vozila, skratka kaznovalna politika prometnih prekrškarjev se me ne tiče. In veš zakaj ne? Zgolj in samo zato, ker spoštujem predpise in to je vse. Vse, ki smo pridobili vozniški izpit so enako učili, kakor v šoli in kakor v šoli, ko eni ne izdelajo razreda, ter ga ponavljajo, je tudi v prometu, napakam sledi kazen. A, dovolj bodi o tem. Predlagam, da se držiš predpisov in policisti ti bodo predstavljali samo "okras" ob cesti, mogoče jih še opazil ne boš več. Tudi ne boš več spadal med