Slovenija
452 ogledov

NLB in NKBM višata tarife za fizične osebe

banka NLB Saša Despot
Največja slovenska banka z novembrom znatno draži svoje storitve, od vodenja računa do plačila položnic preko e-banke. Višje tarife bodo udarile po žepu tudi komitente NKBM.

Nova Ljubljanska banka je napovedala znatno podražitev tarif za fizične osebe za prvi november. Vodenje osnovnega računa se po podražila za 20 centov na 1,9 evra mesečno. Naročilo nove PIN številke po namesto 5 evrov stalo 6 evrov. Domače plačilne transakcije prek NLB Klika ali Klikina pa bo namesto 0,38 evra stalo 0,40 evra. Za petdeset centov pa bo dražja tudi letna naročnina na NLB MasterCard in Viso.

NLB najbolj udarila pri stroških povezanih s krediti

Najbolj bo njavečja slovenska banka po žepu udarila potrošnike, ki imajo pri njih sklenjene kredite, saj bo strošek izdaje izbrisne pobotnice stal skoraj enkrat več kot sedaj, in sicer namesto 25,55 evra kar 50 evrov. Občutno dražja pa bo tudi izdaja vseh potrdil in soglasji vezanih na izdan kredit - namesto 15 evrov bo storitev stala 20 evrov. Napovednik vseh sprememb si lahko ogledate na tej povezavi.

O tem, zakaj višajo tarifo, na NLB niso želeli odgovoriti, pravijo pa, da višine nadomestil spreminjajo na podlagi rednih analiz poslovanja, višine stroškov, konkurenčne primerjave ... O vseh spremembah pa stranke oveščajo v zakonskem - dvomesečnem - roku. "Obveščanje komitentov poteka tudi na podlagi napovednikov sprememb, ki jih objavimo v izpiskih računov, e-banki in na spletni strani banke."

NKB viša letne naročnine za plačilne kartice

Na Novi KBM, ki viša nekatere cene prav tako z novembrom, pa dvig cen utemeljujejo z rastjo stroškov banke. NKBM bo tako od vseh svojih uporabnikov e-banke zahtevala enotnih 0,60 evra. Najvišja podražitev se obeta pri letnih članarinah plačilnih kartic. Tri evre več, skupno 24 evrov, bo po novem stala letna naročnina za Viso in MasterCard. Dva evra več pa bodo letno odšteli uporabniki plačilne kartice Karanta. Cenik napovedanik spremeb si lahko ogledate na tej povezavi.

Ostale banke zaenkrat ne bodo dražile

Ostale banke zaenkrat še niso napovedale jesenske podražitve za fizične osebe oziroma je v naslednjih nekaj mesecih ne načrtujejo.

Na Abanki so nam tako povedali, da pojasnili, da je "sprememba višine nadomestil odvisna od sprememb posameznih okoliščin (regulativa, davščine, tržne razmere …), ki vplivajo na stroške povezane z izvajanjem plačilnih storitev". V Addiku, nekdanjem Hypu, so navajajo, da so podražitve sicer odvisne od "vsakokratne poslovne politike banke".

barbara.erzen@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • Zmago 14:17 08.september 2016.

    Glej ga. Če je takrat SDS imel v mislih tako slabo banko, kot so jo potem levaki "realizirali" potem sem jaz ......... bicikl !!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:39 08.september 2016.

    Govorim o slabi banki ne o NLB-ju. Sama ideja slabe banke je zanič. Dajat zgubačem denar da ne crknejo je vedno najslabša ideja kar jih je. Poglej si Muro. In ta ideja dajat v vrečo brez dna je zrasla na ...prikaži več JJ zelniku. Levičarji so pa tok debili da so to speljal.

  • dragec 08:40 08.september 2016.

    UDARIMO PO BANKAH IN ZAVAROVALNICAH