Šport > Zimski športi
52 ogledov

"Planica je zame poseben kraj"

Planica 2016 Saša Despot
Po odpovedi druge serije finalne tekme sezone v Planici se je tretjega mesta razveselil japonski veteran in ljubljenec občinstva Noriaki Kasai.

V nedeljo se je v Planici končala sezona svetovnega pokala smučarskih skokov. Veliki kristalni globus je pripadel dvakratnemu svetovnemu prvaku in najboljšemu letalcu sveta Stefanu Kraftu, ki je na tem mestu nasledil Petra Prevca.

Najboljši orel pretekle sezone je bil Domen Prevc, ki je štirim zmagam dodal eno drugo in eno tretje mesto ter končal na šestem mestu skupnega seštevka, kar je glede na njegovo mladost zares vrhunski rezultat in dobra napoved za prihodnost slovenskih smučarskih skokov.

Med deseterico (9. mesto) je sezono vzponov in padcev sklenil Peter Prevc, k je od padca na uvodni tekmi v Kuusamu ves čas iskal prave občutke, a jih tudi do poslednje tekme v Planici ni našel. Ob spremenljivi formi se je gibal okoli desetega mesta, najboljši izid sezone pa je dosegel na tekmi v Sapporu, kjer si je delil prvo mesto z Maciejom Kotom.

63. stopničke za Kasasana

noriaki kasai | Avtor: EPA EPA
V Planici so zadnji tekmovalni dan izpeljali le eno serijo, tako da se je zmage veselil Avstrijec Kraft, ki je poletel 250 metrov. Drugo mesto je osvojil Nemec Andreas Wellinger (238,5 m), tretje pa je pripadlo veteranu Noriakiju Kasaiju (239 m), ki je dosegel nov rekord za najstarejšega skakalca s stopničkami na posamični tekmi svetovnega pokala. 

''Lepo je sezono zaključiti v dobri formi. Veselim se naslednje,'' je za Fis-ski.com povedal 44-letni Japonec. ''Lani sem v Planici nastopil na 500. tekmi za svetovni pokal, letos sem končal na stopničkah. Planica je zame poseben kraj. Tukaj me je obiskala tudi družina in morda mi je to pomagalo. Lahko sem se povsem sprostil,'' je dodal ljubljenec občinstva.

Kasai je v Planici zaključil 28. sezono v svetovnem pokalu. Njegova kariera, v kateri je dosegel 17 zmag in 63 stopničk, se razteza skozi štiri desetletja. Z 241,5 metra je rekorder med skakalci nad 35 leti in ima v lasti rekorde glede na število nastopov v svetovnem pokalu, olimpijskih igrah, nordijskih svetovnih prvenstvih in svetovnih prvenstvih v poletih.

Z 41 leti in 256 dnevi je najstarejši dobitnik olimpijske kolajne, z 42 leti in 176 dnevi pa še najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala. Nastopil je na 528 posamičnih tekmah, na zadnji letošnje sezone pa je dosegel še nov rekord za najstarejšega skakalca na zmagovalnem odru - 44 let in 293 dni.

kraft wellinger kasai | Avtor: EPA EPA

Stoch zadovoljen z doseženim

Najboljšemu poljskemu skakalcu Kamilu Stochu je dolgo dobro kazalo, da bo osvojil drugi kristalni globus v karieri, a je bil v zaključku sezone Kraft preprosto premočan. ''Planica je vedno fantastična. Sanjal sem o tem, da bi poletel 250 metrov, in sanje so se mi uresničile. Sem drugi v svetovnem pokalu, tretji med letalci in imamo najboljšo ekipo. Ta konec tedna je bila izjemen in sezona prav tako,'' je bil z razpletom zadovoljen Stoch.

kamil stoch | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 2
  • maresem 10:44 27.marec 2017.

    Kasai, ti si car - zaslužene stopničke!

  • Žurnalček 10:27 27.marec 2017.

    Šesvasan v osnovi lažnjiv in zavajajoč čklanek ! Prepišeš od nekoga , ki mu je mogoče Kasai res dal takšno izjavo , prilepiš zraven staro fotografijo , nasuješ pod naslov namenjen njemu še 3 tone ostalega , ki z naslovom ...prikaži več nima veze in evo članka pod katerega se upa še nekdo podpisati s Ž.J.