Slovenija
34 ogledov

Nova interpelacija SDS

Maja Makovec Brenčič mediaspeed
Največja opozicijska stranka SDS interpelira tudi ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. V petek je SDS vložila interpelacijo glede dela ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, pripravljala pa naj bi tudi interpelacijo proti celotni vladi Mira Cerarja. Cerar meni, da SDS moti predvsem napredek, ki ga dosega njegova vlada.

Slovenski demokrati naj bi načrtovali interpelacijo o delu Cerarjeve vlade, saj je aktualna ministrska ekipa po njihovem prepričanju povsem neuspešna, poroča Dnevnik. Če informacija drži, bi bila to tretja interpelacija o delu vlade. Pod obe dosedanji interpelaciji - glede dela vlade, ki jo je vodil Janez Drnovšek in glede dela vlade, ki jo je vodil Tone Rop, je bil podpisan Janez Janša.

Interpelirana zaradi nespoštovanja ustavnega sodišča

Ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič v interpelaciji očitajo zavestno nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja šolstva, je na pojasnil poslanec SDS Tomaž Lisec.

Tomaž Lisec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ustavno sodišče je konec leta 2014 na pobudo staršev otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj da slednja zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova. Odločitev ustavnega sodišča bi morala ministrica uveljaviti v enem letu.

"Ministrica je kar dvakrat v DZ javno rekla, da bodo naredili vse, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča, a se je očitno zlagala, kajti dejstvo je, da tega ni naredila," pravi Lisec, ki ministrici očita zavestno kršenej ustave in zakonodaje. Poudarja, da še v nobenem mandatu ni bilo toliko kršitev ustave in zakonov prav s strani predsednika vlade in ministrov, kot je v mandatu vlade Mira Cerarja. 


Neupoštevanje sklepa ustavnega sodišča bo edina točka interpelacije zoper šolsko ministrico, ki je, kot prvi lisec, odgovorna tudi za številne druge težave. Lisec je opozoril na njeno ravnanje ob aferi z dodatki za stalno pripravljenost in ukinjanje podružničnih šol.

"Potrebujemo sposobno ministrico, ki bo končno v DZ vložila zakon o visokem šolstvu, zakon o raziskovalni dejavnosti, zakon o športu, itd".

Namigovanj o interpelaciji celotne vlade Lisec ni niti potrdil niti zavrnil.

Cerar: Moti jih uspeh naše vlade

Na novo interpelacijo se je odzval premier Miro Cerar, ki je poudaril, da interpelacijo vlagajo "tisti, ki cel svoj mandat niso izvršili ustavne odločbe glede izbrisanih, kar je imelo hude posledice za ljudi in družine." Cerar dodaja, da je sicer dovzeten za kritike, ne more pa razumeti, da jih največ prihaja s strani tistih, ki so samo prekršili standarde pravne države in etike. "Že samo dejstvo, da gre za že tretjo interpelacijo v dveh tednih, kaže na to, da je moteč proces v katerem Slovenija dosega napredek in si povrača ugled v svetu."

Ministrica Maja Makovec Brenčič je po seji vlade sporočila, da z nezaupnico še ni uradno seznanjena, da pa jo bodo, ko jo prejmejo, preučili. Na novinarska vprašanja ni želela odgovarjati, pojasnila pa je, da je zakon, ki bi uredil financiranje zasebnih šol v postopku sprejemanja.

segeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • OneCent 09:20 09.september 2016.

    Preprosto, samo inšpekcijo je treba poslati na zasebne verske šole in temeljito pregledati kje se ne držijo učnega načrta. To posebej velja za bilogijo. Otroke je treba vprašati kaj so jih naučili, ali je človeka ustvaril bog ali se je ...prikaži več razvil iz opice. Ko bodo pridobili božje odgovore, pa je treba samo spisati odločbo o ukinjanju državnega financiranja, zaradi neupoštevanja državnega učnega načrta.

  • dragec 08:02 09.september 2016.

    Bosanci temu rekli - joj budaleeeee, joj ludakaaaaaaa, stvarno ti v SSDSS uin JJ so res za ormož

  • provni 03:57 09.september 2016.

    Veliki vodja, vitez teme, spet meša. Drugega itak ne zna.