Svet
11 ogledov

Ameriška letala bombardirala Irak

Barack Obama Reuters
Prvi napad, potem ko je Obama prižgal zeleno luč za napade nad iraško sunitsko milico Islamske države Iraka in Levanta (Isil), je že bil izveden. Kopenske sile v spopadih naj ne bi sodelovale.

Dobri dve leti po tem, ko so enote Združenih držav Amerike (ZDA) zapustile Irak, sta danes dve ameriški letali napadli položaje sunitske skupine Islamske države Iraka in Levanta (Isil). V napadu so z 230 kilogramskimi lasersko vodenimi izstrelki uničili njihove enote v bližini mesta Erbil, ki je pod kurdskim nadzorom in v bližini katerega so nastanjeni tudi ameriški vojaki.

Obama včeraj prižgal zeleno luč 

Ameriški predsednik in poveljnik vojske Barack Obama je že včeraj zvečer po lokalnem času v nagovoru državljanom sporočil, da je prižgal zeleno luč za vojaško posredovanje v Iraku, in sicer "za merjene zračne napade za zaščito ameriških interesov in humanitarno akcijo za zaščito iraškega prebivalstva“.Obama je sicer že v juniju je napovedal, da bodo Združene države ukrepale, če bodo ocenili, da je to potrebno.

Skrajna sunitska skupina Isil, ki ima pod nazorom vse več iraškega ozemlja, se je približala severnemu mestu Erbil. Obama je napovedal, da bodo začeli z napadi, če se bo milica Isil še bolj približala mestu Erbil, ki je trenutno pod kurdskim nazorom in je strateškega pomena, saj je to območje bogato z nafto. Zaenkrat pa bodo pomoč pri bojih nudili kurdskim pešmergam in iraškim vojaškim silam.

Ogrožene manjšine

Američani pa so že začeli z reševanjem Iračanov, ki so se pred nasiljem islamske milice zatekli na goro Sindžar iz istoimenskega mesta. Obama je še opozoril pred nasilnim obračunavanjem Isil z iraškimi manjšinami jazidov, kristjanov in Kurdov. "Nekaj tisoč družin jazidov se je zateklo na goro, kjer so dobesedno brez hrane in vode, ljudje stradajo in otroci umirajo zaradi žeje. Te družine so pred odločitvijo, da zapustijo goro in jih pobijejo ali pa tam počasi umrejo zaradi lakote in žeje,“ s takšnim pojasnilom je Obama še dodano pojasnil svojo odločitev in ob tem povedal, da Združene države ne morejo in ne bi smele posredovati ob vsaki krizi, a ko imajo priložnost preprečiti pokol, morajo ukrepati. 

Obama je napovedal, da se o napadih posvetuje tudi z Združenimi narodi in ostalimi silami, je pa ob tem še zagotovil, da ne bo dopustil, da bi ameriška vojska v Iraku začela novo posredovanje, zato naj ameriške kopenske sile ne bi sodelovale v spopadih z Isil.

Združeni narodi pozvali k posredovanju

Le nekaj ur pred napovedjo zračnih spopadov pa je Organizacija Združenih narodov v Iraku pozvala k "hitremu odzivu“, saj je v zadnjih dveh dneh pred spopadi z vojaško milico pobegnilo okoli 200.000 ljudi. Iraški Združeni narodi pa so posvarili še pred ogroženostjo in nasiljem, ki ga skrajneži izvajajo nad etičnimi manjšinami jazidov, kristjani, Šabakov in Turkmenov.

Komentarjev 1