Svet
9590 ogledov

Ruska "jedrska" poteza začudila Zahod: "To bo za nas lahka tarča!"

Iskander raketni sistem Profimedia Ruski mobilni raketni sistem Iskander.
Vstop Finske v zvezo Nato je zaostril razmere na severu Evrope.

Širitev Severno-atlantskega zavezništva (NATO) na Finsko in Švedsko je razumljivo razburila Rusijo. V Moskvi, kjer so ukrajinsko približevanje Zahodu ustavili z vojaškim posredovanjem, so se odločili pokazati zobe.

Po besedah upokojenega finskega generala Harrija Ohra-ahoja, ki je vodil tudi finsko obrambno-obveščevalno agencijo, ruske oborožene sile vzpostavljajo topniško-raketno brigado v Kareliji, torej v neposredni bližini rusko-finske meje.

Karelijo si je takratna Sovjetska zveza prisvojila med Zimsko vojno (1939-40), ko je želela razširiti obrambno zaledje Sankt Peterburga - takratnega Leningrada. Ker se Finci niso uklonili sovjetskim zahtevam, je sledila vojna.

Ohra-aho se je skliceval na navedbe ruskega medija Izvestia, ki je dobro povezan z ruskimi odločevalci. Rusi naj bi v okviru novo formirane brigade v bližino ozemlja zveze Nato namestili tudi rakete kratkega dosega Iskander-M. Te rakete lahko nosijo jedrske bojne konice.

"Tudi če bodo to izpeljali, to ne bo ničesar spremenilo," je na mreži X zapisal Ohra-aho. "Kakorkoli že, že sedaj moramo misliti na obrambo pred projektili Iskander," je dodal upokojeni general in namignil na to, da Rusi v bližini St. Peterburga že imajo enote s tovrstno oborožitvijo.

"To sicer ni moja stvar, toda raketne sisteme, ki lahko sežejo tako daleč, je absurdno postaviti tako blizu (meje, op. a.), ker bodo za nas lahke tarče," je pojasnil Finec.

"Sporočilo in reakcija"

Iskander raketni sistem | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegovemu mnenju je pritrdila tudi finska obrambna strokovnjakinja iz Royal United Services Institute (RUSI) Sari Arho Havrén, ki je dejala, da je Finska na rusko potezo reagirala mirno.

"Rusija je že prej imela možnost, da na takšen način napade Finsko. Ta ruska poteza je zamišljena kot sporočilo in reakcija na članstvo Finske v Natu in tudi kot odgovor na širitev Nata," je dejala za Newsweek.

Zaprta meja

Finska vlada je v začetku aprila za nedoločen čas podaljšala zaprtje meje z Rusijo, za katerega se je odločila zaradi povečanega števila prihodov prosilcev za azil. 

Prav tako je za rekreacijsko plovbo omejila dostop do nekaterih mejnih prehodov v pristaniščih, da bi s tem preprečila morebitno širjenje migracijske problematike na pomorske poti.

Iskander raketni sistem | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 54
  • LukaMB 17:29 27.april 2024.

    EU z rusko specialno operacijo nikoli ne bi bila ogrožena, na komando VB in ZDA pa so vmešali celotno EU v konflikt preko nato-teroristične organizacije, Ukrajina kot takšna pa ni bila ne v nato ne v EU, da bi po ...prikaži več nekakšni klavzuli nato bil tisti, ki lahko oborožuje Ukrajino in jo sedaj želi medse ali pa da bi brez glasovanja sankcionirali Rusijo in pošiljali orožje ukro-fašistom iz EU.

  • Avatar Leon
    Leon 06:56 27.april 2024.

    https://reporter.si/clanek/slovenija/kongres-skrajne-desnice-1276775

  • Idioti 23:04 26.april 2024.

    Bom povedal nekaj , česar ne veste in niste nikoli slišal . OBROVAC blizu Zadra poznate . No tu je bilo velikansko nahajališče boksita iz njega delajo Aluminij. In je Rus odvažal nakopan boksit z ladjami v Rusijo . To ...prikaži večo da je kasneje SFRJ oz. SRH zapravila 500 miljonov $ za postavitev proizvodnje aluminija , ki so ga Rusi odpeljali v vseh teh letih ni važno. Pa vpraša en zaposlen , pa kaj a vi nimate v Rusiji boksita ? Imamo , imamo , mi z vašim bositom delamo goro , za rezervo , da se najde ,

Sorodne novice