Svet
3895 ogledov

Kakšna tragedija: ena granata uničila 5000 življenj

Granata (Izrael-Gaza) Profimedia
Razkrite posledice eksplozije decembrske granate. Izraelska granata je namreč zadela največjo kliniko za plodnost v Gazi, uničenih je bilo več kot 4000 zarodkov in še 1000 vzorcev semenčic in neoplojenih jajčec.

Ko je izraelska granata decembra zadela največjo kliniko za plodnost v Gazi, je eksplozija razstrelila pokrove petih rezervoarjev s tekočim dušikom, shranjenih na vogalu embriološke enote, danes poroča Reuters. Ker je izjemno mrzla tekočina začela hlapeti, se je temperatura v shranjevalnih posodah dvignila in uničila več kot 4000 zarodkov ter še 1000 vzorcev semenčic in neoplojenih jajčec. Ti so bili shranjeni v IVF centru Al Basma v Gazi.

Zarodki v teh rezervoarjih so bili zadnje upanje za stotine palestinskih parov, ki so se soočali z neplodnostjo, poroča Reuters.
"Dobro vemo, kaj je teh 5000 življenj ali potencialnih življenj pomenilo za starše, bodisi za prihodnost bodisi za preteklost," je dejal Bahaeldeen Ghalayini, 73-letni porodničar in ginekolog, ki se je izšolal v Cambridgeu in leta 1997 ustanovil omenjeno kliniko.

Vsaj polovica parov – tistih, ki ne morejo več proizvajati sperme ali jajčec za preživetje sposobnih zarodkov – ne bo imela druge priložnosti zanositi, je opozoril Ghalayini. "Moje srce je zlomljeno na milijon koščkov," je priznal.

Ghalayini je dodal, da je ena sama izraelska granata zadela vogal klinike in razstrelila embriološki laboratorij v pritličju. "Ne vemo, ali je bil napad posebej usmerjen v laboratorij ali ne," je še pojasnil za Reuters. "Vsa ta življenja so bila ubita ali odvzeta: 5000 življenj v eni granati," je opozoril.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • kapljač 14:00 18.april 2024.

    Kakšno prihodnost bi pa v tem svetu sploh imeli ?

  • Plavi-mil 12:01 18.april 2024.

    Kaj se zgražanje dvoličneži, podpirate evtanazijo, se pravi umor človeka, jokate pa za zamrznjene celice, katere bi bile kdaj ali pa nikoli uporabljene .

  • SlavkoKrizman 13:34 17.april 2024.

    Golazen židovska.