Svet
7480 ogledov

Velike napake v postopku: Se bo Dankin morilec izmuznil kazni?

Danka Ilic pronadjime.mup.gov.rs
Smrt brata enega od osumljencev za smrt deklice bi lahko celotno preiskavo potisnila v slepo ulico, ocenjuje znani srbski odvetnik Borivoje Borović.

Borivoje Borović, eden najbolj znanih srbskih odvetnikov je za Nova.rs izrazil bojazen, da bo zaradi nasilne smrti osumljenca Daliborja Dragijevića v policijskem pridržanju na Policijski postaji v Boru celoten primer umora deklice Danke Ilić obstal. 

"Mora obstajati zapisnik zaslišanja osumljenca in znano mora biti, kdo so inšpektorji, ki so ga zasliševali, ko je umrl," je dejal Borović. Poudaril je, da gre tudi v primeru smrti osumljenca za umor in da bi odgovorni morali biti v priporu. "Bojim se, da je s tisto smrtjo grozoviti umor deklice zašel v slepo ulico, saj bi lahko osumljenci na sodišču spremenili svoje izjave in rekli, da je policija izsilila priznanje. Policisti bi morali pridobiti dovolj materialnih dokazov, predvsem bioloških sledi, in se jim ne bi bilo treba zatekati k izsiljevanju priznanj osumljencev," pojasnjuje Borivoje Borović.

Izpostavil je tudi problem vmešavanja politike v delo policije. Spomnil je, da je bil predsednik Aleksandar Vučić tisti, ki je prvi javno sporočil, da je deklica mrtva. "Politiki so laiki, ki se oglašajo o teh stvareh in to se ne bi smelo dogajati. Prav tako policisti javnosti ne bi smeli predstavljati dokazov," je bil jasen.

Danka Ilić Banjsko Polje deponija | Avtor: Facebook Facebook

Po njegovih besedah ​​primer iz Bora in smrt Daliborja Dragijevića v marsičem spominja na smrt slikarja Dragana Maleševića Tapija v stavbi beograjske policije. "Zasliševali so ga v preiskavi Makove skupine, mučili, maltretirali in dušili z vrečko. V nekem trenutku mu je počilo srce in uradno je bilo objavljeno, da je umrl zaradi srčnega infarkta. Samo ni bilo rečeno, da je šlo za posledico zadušitve s plastično vrečko," pojasnjuje odvetnik. Čeprav se je takrat javnost razpisala o sumljivi smrti slavnega slikarja, za njegovo smrt ni nikoli nihče odgovarjal. Med sojenjem članom Makove združbe se je izkazalo, da so policisti osumljence tepli in mučili ter od njih skušali izsiliti priznanje, da so sodelovali pri umoru policijskega generala Boška Buhe.

Spomnimo, policija je aretirala delavca komunalnega podjetja Dejana Dragijevića in Srđana Jankovića zaradi suma umora pogrešane deklice Danke Ilić. Pozneje so pridržali očeta osumljenega Dragijevića Radoslava in brata Daliborja, ki sta bila osumljena, da sta pomagala odstraniti truplo otroka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:11 23.april 2024.

    Kaj bi dala, da bi videla kaj v resnici se je zgodilo nesrečni deklici.

  • Kmodri_ 20:53 23.april 2024.

    Zgleda, da se zgledujejo po plavih na sončni strani Alp...