Svet
1123 ogledov

Ne boste verjeli, kdo iz igrice Call of Duty se bori za Ukrajino!

Ukrajina vojaki ostrostrelec Profimedia Pripadniki ukrajinskih oboroženih sil.
Vojna v Ukrajini teče že več kot dve leti. Žrtve se kopičijo na obeh straneh.

Številni ljubitelji računalniških igric dobro poznajo franšizo Call of Duty. Gre za sila priljubljeno serijo prvoosebnih vojaških simulacij, ki že vrsto let osvaja digitalni svet.

Eden bolj prepoznavnih likov v igrici Call of Duty, točneje v različici Modern Warfare, je poročnik Simon "Ghost" Riley.

Gre za izjemno izurjenega britanskega komandosa, ki je zaradi svoje prepoznavne maske v igrici torej znan kot "Duh".

In Ukrajinci, ki se že več kot dve leti borijo proti ruskim napadalcem, imajo svojega "Duha". Pokazali so ga kar na uradnem X računu obrambnega ministrstva.

"Duh v vrstah regimenta Cunami," so ob kratkem posnetku, kjer je prikazan oboroženec z značilno masko, pripisali Ukrajinci.

Regiment Cunami je del brigade Liut, posebne enote ukrajinske državne policije. Liut je bila ustanovljena januarja 2023 z združitvijo treh enot specialcev.

Sedanji pripadniki enote so sodelovali že v bojih za Irpin, številni so bili nato napoteni na vzhod države, v bitke za Donbas, kjer so lansko jesen sodelovali v neuspešni protiofenzivi.

Pred nekaj tedni, 15. marca, je bil v zračnem napadu na Odeso ubit poveljnik brigade Liut - polkovnik Aleksander Gostiščev. Ta napad je zahteval 21 življenj.

Napadi na Harkov terjali pet življenj

vojna v Ukrajini, Harkov | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov Profimedia

V ruskih napadih na mesto Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti minulo noč ubitih pet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na Telegramu sporočil župan Harkova Igor Terehov, so bili štirje ljudje, med njimi trije reševalci, ubiti v bombardiranju stanovanjske stavbe v gosto poseljenem delu mesta. Pet ljudi je bilo v teh napadih ranjenih. Še en človek pa je umrl v napadu na drugo stanovanjsko sosesko, je še pojasnil župan.

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je povedal, da so bili ponoči v mestu najmanj štirje napadi. Terehov je navedel, da je šlo za napade z iranskimi brezpilotnimi letalniki šahid.

Ukrajinska mesta so skoraj vsako noč tarča ruskih napadov, pri čemer je Harkov blizu meje z Rusijo med najpogosteje napadanimi.

Madžari proti "napadalni koaliciji"

Jens Stoltenberg | Avtor: Epa Epa

Ukrajincem na bojišču ne primanjkuje poguma, temveč streliva, je po zasedanju zunanjih ministrov članic zveze Nato v Bruslju izjavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Prepričan je, da Kijev potrebuje zanesljivo dolgoročno pomoč zaveznic. V luči tega je ZDA pozval k odobritvi pomoči v vrednosti 60 milijard dolarjev.

Glede na navedbe več diplomatov se načrt Stoltenberga nanaša na oblikovanje sklada v vrednosti 100 milijard evrov, s katerim bi v naslednjih petih letih zagotavljali vojaško podporo Ukrajini. Dokončno odločitev o predlogu je sicer pričakovati na julijskem vrhu zavezništva v Washingtonu.

Predlogu pričakovano nasprotuje Madžarska. Kot je na omrežju X zapisal njen zunanji minister Peter Szijjarto, ne bodo podprli nobenega predloga, ki bi "zavezništvo popeljalo bližje vojni ali ga spremenilo iz obrambne v napadalno koalicijo".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • kapibara 09:32 05.april 2024.

    Rusi, tako kot je že djal Bedanc: Sam bl na poskok... Bl na živo...

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 16:58 04.april 2024.

    Tudi Slovenci se strinjamo z Madžari, da za Ukronaciste ne smemo zapraviti niti centa! Ukrajinski nacisti so s pomočjo ZDA sami izzvali vojno, zdaj jih pa dobivajo po pički! Bravo Rusi, Slovenci vas podpiramo!

Sorodne novice