Avto
145 ogledov

V tej slovenski občini so prometne nesreče najbolj krvave

Smrtna prometna nesreča Profimedias
V kateri slovenski občini je zaradi prometnih nesreč največ poškodovanih?

Poškodbe v prometnih nezgodah so v Sloveniji vodilni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mlajših odraslih ter drugi glavni vzrok za izgubo zdravih let življenja, k čemur največ prispevajo poškodbe v prometnih nezgodah.

Vsak v prometu prezgodaj umrli Slovenec izgubi povprečno 26 let svojega življenja, ki bi jih lahko preživel do 64. leta starosti. Poškodbe v prometnih nezgodah pri mladostnikih in mlajših odraslih predstavljajo tudi glavni vzrok za sprejem na zdravljenje v bolnišnico, ugotavlja Nacionalni inštutut za varovanje zdravja (NIJZ). Večina poškodb v prometu je predvidljivih in preprečljivih, zato bi se morali podatki o poškodbah v prometnih nezgodah uporabljati za pripravo ustreznih politik in ukrepov za zmanjševanje bremena tovrstnih poškodb, še ugotavljajo pri inštitutu.

Te politike naj bi seveda v prvi vrsti izvrševala država s skrbjo za izboljšanje infrastrukture ter zagotavljanjem ustreznega nadzora nad vozniki. Velik del odgovornosti pa vsak trenutek nosijo tudi vozniki s svojim obnašanjem v prometu, še posebej ko je poleg prisoten alkohol. 

Pred kratkim izdano poročilo Zdravje v občini, ki so ga pripravili pri NIJZ, je podrobno prečesalo različne dejavnike, ki kažejo na zdravstveno sliko vsake izmed 212 slovenskih občin. Na podlagi teh kazalnikov je moč tudi ugotoviti, v katerih občinah so imeli med leti 2011 in 2013 največ poškodovanih v transportnih nezgodah.  

Povprečje v omenjenem obdobju za celotno Slovenijo je indeks 1,8 poškodovanega na vsakih 1.000 prebivalcev. Najslabša občina je Velika Polana, kjer je ta indeks s 3,4 skoraj še enkrat višji. Hkrati je Velika Polana ena izmed tistih občin, kjer je dodatni kazalnik deleža prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji visoko nad državnim povprečjem. 

Med 212 občinami je sicer kar 21 oziroma desetina takšnih, v katerih je indeks poškodovanih v transportnih nezgodah nad 2,5. Le v eni izmed teh občin (Loški Potok) je hkrati indeks alkoholiziranih povzročiteljev nižji od povprečja, v številnih pa je precej višji.

Med občinami, ki so po deležu poškodb, pridobljenih v prometnih nesrečah tudi visoko nad državnim povprečjem, so še Kobarid (indeks 3,3), Velike Lašče (3,3), Loški potok (3,2), Dobrepolje (3,2), Gorje (3,0), Vodice (2,9), Žužemberk (2,9), Dobrna (2,9), Kozje (2,9) ...

Statistično je najmanj poškodb v nesrečah v Podravju (Slovenska Bistrica, Maribor ...) in predelu Posavja (Brežice, Krško).

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.