Šport > Nogomet
72 ogledov

''Oblak rojen, da postane vratar''

jan oblak atletico madrid Profimedias
Pred povratno polfinalno tekmo Lige prvakov med Atlético Madridom in Bayernom je v središču pozornosti slovenske in svetovne nogometne javnosti naš reprezentančni vratar Jan Oblak.

Škofjeločan Jan Oblak bo na drugi polfinalni tekmi najmočnejšega nogometnega tekmovanja v Evropi branil prednost zadetka, ki so ga nogometaši Atlético Madrida dosegli na prvi tekmi na domačem stadionu Vicente Calderón.

Oblak, ki je v Madridu svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, bo tudi tokrat eno glavnih orožij trenerja Diega Simeoneja, ki ne skriva strahu pred povratnim srečanjem z Bavarci.

Devetica vodi v finale

Slovenski reprezentant ni prejel zadetka na osmih od enajstih tekem Lige prvakov, z morebitno deveto pa bi si že zagotovil nastop v velikem finalu, ki bo na sporedu 28. maja v Milanu.

Pred odločilno tekmo na Allianz Areni, ki bo dala prvega finalista letošnje sezone Lige prvakov, so o Oblaku z izbranimi besedami spregovorili svetovni in domači nogometni veljaki.

''Ima vse, kar potrebuje sodobni vratar. Presenečen sem nad njegovo zrelostjo. Čeprav je bil zelo mlad, ko je prišel v prvo ekipo Olimpije, je bil zelo poslušen. Upošteval je vsa navodila,'' se spominja nekdanji trener Olimpije Jani Pate.

''Po njegovem odhodu na Portugalsko sva se večkrat slišala po telefonu. Preživljal je težke trenutke, saj je veliko sedel na klopi. Na srečo ga je Benfica poslala na posojo in dobil je priložnost v nekaterih portugalskih ekipah. Kmalu zatem je bil vpoklican v državno reprezentanco. Jan je neustrašen. Marljiv deloholik. Na treningu ni nikoli odgovarjal,'' je spomine na Oblaka obujal trener vratarjev pri ljubljanskem prvoligašu Andrej Kračman.

Gabi Jan Oblak Atletico Madrid Bayern | Avtor: EPA EPA
S selitvijo k Atlético Madridu se je Oblak umestil na svetovni nogometni zemljevid in pričel vzbujati zanimanje številnih evropskih velikanov. Dandanes velja za enega najboljših vratarjev na svetu in enega ključnih mož uspešne zgodbe, ki jo piše španski prvoligaš.

''Oblak je vratar, ki ga zelo cenim. Ne samo zaradi tehničnih sposobnosti, ampak tudi zaradi njegovega značaja. Gre za vratarja, ki se z izzivi sooča potiho, brez stresa in živcev ter ne glede na nasprotnika,'' je povedal Nuno Espirito Santo, nekdanji trener kluba Rio Ave, kjer je Oblak igral na posoji.

''Čeprav je zelo visok, je hiter in ima spretne roke. Včasih smo rekli, da ima mehke reke, ker je žogo lovil z izjemno lahkoto. Na kratko, fant je bil rojen, da postane vratar,'' pa je povedal njegov nekdanji soigralec Joao Tomas.

Atlético je za Oblaka odštel 16 milijonov evrov, s čimer je postal najdražji vratar v zgodovini La Lige. Simeone, ki je sprva bolj zaupal Miguelu Moyi, mu je kmalu dodelil status prvega čuvaja mreže.

''Vedno sem ga hvalil zaradi njegove delovne etike in predanosti, še posebej zaradi načina, kako si je prislužil mesto v ekipi. Ko je prišel, ni igral, nato se je še poškodoval. Moya je igral dobro, zato je čakal na svojo priložnost in trdo delal. Trdo delo prinaša rezultate. Prislužil si je mesto v ekipi in zelo smo zadovoljni z njim. Čaka ga izjemna prihodnost,'' je dejal Simeone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.