Slovenija
123 ogledov

Obsojena zaradi prerezane žice

žica protest T. L.
Okrajno sodišče v Kočevju je protestnika Andreja Vidica in Petra Radeta obsodilo na mesec dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, ker sta decembra lani prerezala bodečo žico ob Kolpi. Tožilstvo je hotelo kazenski pregon opustiti, če bi v zameno opravila družbeno koristno delo, a je policija zahtevala obsodbo, piše današnji Dnevnik.

Vidic in Rade sta se 20. decembra lani udeležila množičnega protestnega shoda proti bodeči žici. V skupini kajakašev sta se spustila po Kolpi in se na poti srečala z večjo skupino protestnikov, a  kajake prinesli iz vode na mestu, kjer so dotlej vedno izstopali. Znašli so se na drugi strani žice in če so hoteli priti na kopno, so jo morali prerezati.

žica protest | Avtor: T. L. T. L.

Policija rezanja sicer ni videla, a so ju pri tem ujele televizijske kamere in tudi Dnevnikov fotograf. Ko so ju policisti identificirali in zaslišali, so zoper njiju predlagali kazenski pregon.

Tožilstvo  je predlagalo, da bi pregon ustavili, če bi bila Vidic in Rade pripravljena v zameno opraviti družbeno koristno delo ali nakazati denar v dobrodelne namene. S tem sta se strinjala, a je poskus pomiritve ustavila policija, ki se z opustitvijo pregona ni strinjala.

"Gre za kaznivo dejanje, s katerim so bila napadena sredstva za varovanje državne meje, ki imajo pomen tudi za varnost države in njenih državljanov," so za Dnevnik pojasnili svoje nasprotovanje na ljubljanski policijski upravi.

Sledila je sodba, na katero pa se Vidic in Rade nista pritožila. Proces je bil po njunem mnenju farsičen. "Mesec dni zapora za 44 evrov škode je absurd, saj že en dan zapora državo stane več kot 44 evrov," je povedal Vidic. "Policija je s procesom hotela zastrašiti mene, soobtoženega Radeta in vse državljane, da se ne bi upirali postavljanju bodeče žice, kar je državnemu aparatu deloma celo uspelo."

 

Komentarjev 17
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:36 13.september 2016.

    Za take barabije, kot jih počne policija proti malemu človeku, me prav nič ne gane, če kakšnega policaja pohladijo, tako kot v Izoli! Vse se vrača, vse se plača!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:25 13.september 2016.

    V Sloveniji je največji greh je aktivizem; najmanjši pa korupcija. Zato se bojte ko vam v imenu boja proti pedofilom (za cca 10% večjo učinkovitost) ponujajo policijsko državo; katerih glavna tarča bo aktivizem. Sej ne morš takim policistom zaupat za ...prikaži več katere je glavna grožnja aktivizem; če pa kdo krade jih pa boli k... razn če mediji zravn pridejo; pol mal mešajo meglo da zgleda da niso čist neuporabni.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:21 13.september 2016.

    "a je policija zahtevala obsodbo"Pustmo zdej to če si za al pa proti ograji. Tle se lepo kaže kako policisti najbolj sovražijo aktiviste in jih hočejo še dodatno kaznovat; še več kot je smiselno/potrebno. To pa zato ker policistom ...prikaži več med šolanjem dan za dnem vbijajo v glavo kako je treba sistem spoštovat ne glede na vse situacije. In če se nekdo želi upreti kar vladavina s svojimi službami želi ...se enostavno ne morejo upret temu da bi s kar največjo silo/kaznijo ki je mogoča kaznovali aktivista ki se bori proti sistemu. Mali človek more biti zatret. Bog ne dej da bi se kdo kot aktivist boril za spremembe države. To je v Sloveniji greh.