Slovenija
20 ogledov

Obvestila jezijo lastnike

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Saša Despot
Če imate na obvestilu napačen podatek o rezidenčnosti, ga popravite na upravni enoti.

Čeprav imajo lastniki v nepremičnini prijavljeno stalno bivanje, so jim poslali obvestilo, da bodo morali namesto 0,15 plačati 0,5 odstotka davka od vrednosti nepremičnine, je povedala Stanka Premru Lovšin iz obalne nepremičninske agencije Casabela, ki so jo ljudje s temi težavami ustavljali kar na cesti. Višji davek je sicer namenjen nerezidenčnim nepremičninam. Del lastnikov je namreč minuli teden že prejel obvestila Geodetske uprave RS (Gurs) v zvezi z davkom, preostali jih lahko pričakujejo ta teden, če so v register vpisani s pravim naslovom.

Ne gre za napako

Na Gursu so pojasnili, da je ne gre za napako: "Največkrat rezidenčnost ni določena, ker lastniki nimajo prijavljenega stalnega bivališča na številko stanovanja. Prijava bivališča samo na naslov v večstanovanjskih stavbah ne omogoča uveljavitve rezidenčnosti." Lastnikom svetujejo, naj na upravni enoti preverijo, ali so prijavljeni na številko stanovanja, in če niso, naj prijavo bivališča dopolnijo.

Poziv k popravljanju

Premru Lovšinova je opozorila, da je v evidencah Gursa veliko podatkov napačnih. Ob tem je navedla primer štirih stanovanj v Luciji, ki so v bloku drugo nad drugim, vsako pa ima v registru nepremičnin navedeno drugačno kvadraturo, čeprav so enaka.

"Lastniki lahko manjkajoče podatke in podatke, ki ne izkazujejo dejanskega stanja, dopolnijo oziroma spremenijo. Na obvestilo pritožba ni možna," so ob tem znova opozorili na Gursu. Na njihovih uradih je zaradi spreminjanja podatkov že gneča, obvestilo pa je, kot so pojasnili, namenjeno prav seznanitvi lastnikov s podatki v registru in informativnim izračunom davka.

Komentarjev 10
  • kitajc 12:30 17.februar 2014.

    Kako do prave vrednosti moje nepremičnine? http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDzOptimiziranje nepremičnin v smislu novega Zakona o davku na nepremičnine: http://ozs.mitv.si/asset/srxq2kaLraTqPgbMo

  • Ferluci 11:43 17.februar 2014.

    Očitno pozabljaš, kdo je sprejel zakon. Nekateri se nikoli ne streznite.

  • baksus 10:16 17.februar 2014.

    Gurs moji mami, ki je že 26 let pokojna, vztrajno pošilja obvestila o lastništvu nepremičnine, katere lastnica da je, čeprav sem že prvič poslal informacijo, da je naslovnica pokojna. Menim, da je tako dopisovanje s pokojniki popolnoma neproduktivno.