Slovenija
174 ogledov

Od jutri možen izbris

policija Boštjan Tacol
Od 1. oktobra bodo prekrškarji lahko z usposabljanjem za varno vožnjo in rehabilitacijskim programom izbrisali kazenske točke.

Kazenske točke. Jutri začne veljati nova prometna zakonodaja, ki bo prekrškarjem med drugim omogočala izbris njihovih prekrškov iz evidence prek usposabljanj za varno vožnjo in rehabilitacijskih programov z izpolnjevanjem možnosti in pogojev izbrisa kazenskih točk, pri čemer bo treba opraviti tudi zdravniške preglede. "Z novelo zakona o prekrških se uvajajo nove možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo odpravo razlogov za kršenje cestnoprometnih predpisov," pravijo na ministrstvu za pravosodje.

Pogoj za izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih je prostovoljna udeležba programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa. Z obiskom rehabilitacijskih programov želijo, da bi izginili temeljni vzroki za ponavljanje kršitev cestno-prometnih predpisov.

Za izbris kazenskih točk mora voznik predložiti potrdilo o uspešno zaključenem programu ministrstvu za pravosodje, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke.

Učinki vidni po dveh letih

Po besedah direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Ljuba Zajca so rehabilitacijski programi namenjeni večkratnim kršilcem prometnih predpisov in tistim, ki želijo ponovno pridobiti vozniško dovoljenje. Učinki programov naj bi bili vidni po dveh letih izvajanja, letno pa naj bi se vanje vključilo več kot pet tisoč kršiteljev.

Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo je namenjen kršiteljem, pri katerih niso zaznali alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Za prekrške, ki so povezani z omenjenimi snovmi, so namenjeni prostovoljni zdravstveni pregledi s svetovanjem, edukacijske delavnice, psihosocialne delavnice in programi za zdravljenje odvisnosti.

Postopki bodo tekli hitreje

V okviru Ministrstva za pravosodje se bo izvajal začasni odvzem vozniškega dovoljenja oz. odložitev prenehanja vozniškega dovoljenja ter izbris kazenskih točk. Policija pa bo skrbela za izvedbo hitrih postopkov vložitve obdolžilnega predloga na sodišče za prekrške, ki bodo dosegli 18 kazenskih točk.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili pravilnik o zdravstvenih pogojih za vozniško dovoljenje, ki določa, da bodo kontrolne preglede izvajali v 11 institucijah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki. ''Za svetovanje v primarnem zdravstvu pri prekrškarjih, kjer je bil prisoten alkohol, so splošni zdravniki še dodatno usposobljeni, usposabljanja in izobraževanja splošnih zdravnikov pa bodo potekala tudi še naprej'', je povedala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva.

Komentarjev 8
  • privat 20:54 30.september 2011.

    ah kako so človeški naši palicaji...koliko družin so z to človečnostjo uničili??

  • TadeUs 15:32 30.september 2011.

    Osebno sem mnenja, da se te neumne, vzvišene policaje odstrani, kajti slovenija jih ne potrebuje. Ko pride do nasilja ali do ropa in podobnega, se tako napravljajo, da je vsega že mimo - to je dokaz, kakšne pussy so naša ...prikaži več policija. Na cesti pa tako ne naredijo nič koristnega za varnost državljanov, le polnijo že tako polne blagajne davkoplačevalskega denarja, kateri se bohoti že v tako prenapolnjene žepe, marsikateri državljan pa nima niti za drobtinico od kruha!!!

  • LOL-ka 11:11 30.september 2011.

    Čim ti ponudiš možnost izbrisa točk, si bo nekdo, ki ima denar, zbrisal točke, brez da se udeleži kakršnihkoli usposabljanj in rehabilitacij... iz kavča doma bodo to rešili! Vse se da kupit, še sploh pa če ponudiš "cenik" ... BRUHANJE!!!!