Šport
106 ogledov

Orica dobila boj s Saganom

Michael Matthews EPA
Po dolgem pobegu se je za zmago v 10. etapi udarila šesterica kolesarjev, do prve zmage na Touru je prišel Michael Matthews.

Petindvajsetletni Avstralec Michael Matthews (Orica) je zmagal v deseti etapi kolesarske dirke po Franciji. Od Escaldes-Engordanyja do Revela (198 km) je bil v ciljnem sprintu drugi svetovni prvak Slovak Peter Sagan, tretji pa Norvežan Edvald Boasson Hagen.

Trojica je bila del 15-članske ubežne skupine, ki je bežala večino etape, 25 kilometrov pa se je prepolovila, ko je na padala ob močnem vetru stopil Sagan. Na njegovo smolo so bili v sedmerici tudi trije člani ekipe Orica. Ti so vseskozi napadali Slovaka, ta pa je brez pomoči ostalih kolesarjev porabil veliko moči pri odgovorih na napade. V zadnjih metrih je nato najprej skočil kolesar moštva BMC Greg Van Avermaet, Sagan pa je nekoliko zaspal in kljub temu, da je vseskozi pazil predvsem na Matthewsa, izgubil dvoboj s precej bolj spočitim Avstralcem.

V skupnem vodstvu je ostal Britanec Christopher Froome (Sky), ki je v cilj prišel z glavnino. Ta v zadnjih kilometrih ni lovila ubežnikov, na koncu pa si je prikolesarila kar nekaj minut zaostanka.

Matthews je sicer prvič zmagal na dirki po Franciji in ima sedaj etapne zmage na vseh treh največjih dirkah na svetu; pred tem je trikrat slavil na dirki po Španiji in enkrat po Italiji. "To so sanje, izjemen dosežek mi je uspel. Lani sem na Touru v tretji etapi grdo pade, danes pa je zame res super dan. Po dveh letih neuspehov sem menil, da Tour ni zame in sem se začel osredotočati na druga tekmovanja, vendar pa se je sedaj vse spremenilo," je bil zadovoljen Matthews.

V cilju peterice, ki je prišla v cilj v istem času, je najkrajšo znova potegnil Sagan, ki je od leta 2012 na Touru še sedemnajstič osvojil drugo mesto, ima pa le pet etapnih zmag. V uteho mu je, da je znova oblekel zeleno majico za najboljšega sprinterja, ki jo je doslej nosil Britanec Mark Cavendish.

Favoriti so se kontrolirali v glavnini in tako na čelu skupnega seštevka ni sprememb, Froome ima še vedno 16 sekund prednosti pred rojakom Adamom Yatesom (Orica) in 19 pred Ircem Danielom Martinom (Etixx - Quick-Step).

"Danes sem bil zelo svež, saj je za nami prost ponedeljkov dan. Večinoma sem ga preživel v postelji, vadil sem le kakšni dve uri. Jutri je v ekipi do Montpellierja ponovno priložnost za sprinterje, dan pozneje pa pride znova dan zame. Etapa se bo povzpela na Mont Ventoux, nato pa sledi kronometer, ki je moj nov velik in pomemben cilj na letošnji dirki," je pojasnil Froome.

Od Slovencev je bil danes najboljši Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) na 21. mestu, Luka Pibernik je bil 68., njegov moštveni sotekmovalec pri ekipi Lampre-Merida Jan Polanc 81., četrti Slovenc Borut Božič (Cofidis) pa 138. Vsi so bili v glavnini, ki je zaostala devet minut in 39 sekund. Skupno je Polanc 76., Pibernik 102., Koren 160., Božič pa 176.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.