Slovenija
65 ogledov

Otroci skriti v vrtcu

slovenija 15.10.13, vrtec, vrtec Lunca, vrtec na crno, Celovska 134, foto: Anze Anže Petkovšek
Zasebni vrtec. Starši vozijo otroke v vrtec, ki deluje brez dovoljenj, inšpektorji pa jih ne najdejo. Varstvo otrok. Pomanjkanje prostora v javnih vrtcih in visoke cene v zasebnih.

"V vrtcu, ki se predstavlja kot zasebni vrtec in ima polno ceno 450 evrov, so nam obljubili popust, ker vrtec še nima urejene dokumentacije, na podlagi katere bi lahko v svoji občini zaprosili za subvencijo," razlaga bralka, ki ni dobila prostega mesta v javnem ljubljanskem vrtcu. "Kljub večkratnim zagotovilom vodje vrtca Andija Žabkarja dokumentacija ni bila urejena še več tednov po vpisu," dodaja.

Inšpekcija pozvala že lani

"S seznama zasebnih vrtcev ni razvidno, da bi bil samostojni podjetnik vpisan v razvid, ki ga vodi ministrstvo za izobraževanje in šport," sporočajo z inšpektorata za šolstvo. Od Žabkarja so že konec lanskega leta zahtevali, naj uredi vpis v razvid, kar je pogoj za delovanje tako zasebnih kot javnih vrtcev. V razvid se lahko vrtec vpiše, če izpolnjuje pogoje, predpisane za strokovne delavce, ima prostor in opremo v vrtcu.

"Na lokaciji je bilo preverjeno, ali zavezanec še izvaja dejavnost, vendar ob ogledu (marca in avgusta) ni bilo razvidno, da se dejavnost izvaja," pravijo na inšpektoratu. Njihova trditev ne more držati, saj je bralka pogodbo o sprejemu v vrtec z Žabkarjem podpisala v začetku septembra (pogodbo hranimo v uredništvu), otrok pa je vrtec na Čebelarski ulici začel obiskovati sredi septembra. "Po nekaj tednih smo dobili SMS-sporočilo vodje vrtca, da bodo vrtec zaprli zaradi težav z napeljavo v hiši," pravi bralka.

Deluje na drugi lokaciji

"Zadnji ogled za preverjanje izdane odločbe je bil izveden 8. oktobra, pri čemer je bilo razvidno, da je stanovanjska hiša izpraznjena," dodajajo na inšpektoratu.

Zavajanje na spletu

Po enem tednu je vrtec Lunca začel delovati na drugi lokaciji. Preverili smo podatke bralke in vrtec res našli v bloku na Celovški cesti 134. Vodje vrtca Žabkarja nam na telefon ni uspelo priklicati, prek elektronske pošte pa je sporočil, da v Dravljah odpira novo enoto.

Na njegovi spletni strani Ljubljanski-vrtci.net še oglašuje vrtčevsko dejavnost, na inšpektoratu za šolstvo pa zoper Žabkarja vodijo prekrškovni postopek – zaradi zavajajočega oglaševanja vrtčevske dejavnosti in izvajanja javnoveljavnega programa Kurikulum za vrtce. Postopek, kot še sporočajo, še ni končan.

V javnem vrtcu ni prostora

"Varstvo v zasebnem vrtcu sem iskala, ker s partnerjem nimava stalnega prebivališča v Ljubljani, kjer sicer živimo, zato sva na čakalnem seznamu za vrtec pristala na 1.087 mestu," še pravi bralka.

V Ljubljanskih vrtcih, kjer so prejeli več kot 4.600 prošenj za sprejem otrok, je bilo 1.213 takih, ki niso izpolnjevali merila stalnega prebivanja (eden od staršev mora imeti stalno prebivališče v Ljubljani neprekinjeno leto in pol pred vpisom). Brez varstva v javnem vrtcu je letos ostalo 1.400 otrok iz Ljubljane. Sicer pa v prestolnici trenutno uradno deluje 16 zasebnih vrtcev.

Preberite tudi komentar: Starši v vlogi inšpektorjev

Komentarjev 7
  • Mihec2013 10:36 07.december 2013.

    mi imamo našega že dlje časa v tem vrtcu in smo zadovoljni. Na Celovški so bili ene dober mesec in pol, ker so hišo v Dravljah v celoti prenovili. Sedaj so spet v Dravljah. Naš zelo rad hodi v vrtec. ...prikaži več Vem, da so skoraj vsak dan zunaj, delajo dejavnosti itd. Vsak se naj odloči sam.

  • balon8 12:52 09.november 2013.

    STARŠI, KI IMATE OTROKE V TEM VRTCU, prosim bodite pozorni in zelo pazljivi kaj se dogaja z vašimi otroci! Vsi sumi so utemeljeni!!

  • dragec 13:59 21.oktober 2013.

    Kvaliteta bivanja je odvisna od višine plačila staršev. žal, vse je vezano na denar.