Slovenija
110 ogledov

"Paciente obveščamo samo, da njihov poseg odpade"

Operacija kolka Profimedias
Za koliko se bodo zaradi stavke podaljšale čakalne dobe, ni jasno.

"Dve uri pred napovedanim dermatološkim pregledom, ki bi moral biti v sredo, so me iz UKC Ljubljana obvestili, da moj pregled odpade. Na kateri datum je pregled prestavljen, ne vem," nam je sporočil bralec.

"Ko bo stavke konec, bomo vse poklicali"

Na UKC Ljubljana smo naslovili vprašanja, na kak način poteka prenaročanje bolnikov, vendar so nam iz službe za odnose z javnostjo odgovorili zgolj: "Če bi pacienti želeli kakšne koli informacije, ker so naročeni na preglede, preiskave, posege ali operacije, jih prosimo, da se obrnejo na pristojno kliniko, klinični oddelek ali inštitut."

Strokovni direktor kirurške klinike prof.dr. Matjaž Veselko je v izjavi za medije medtem zagotovil, da bodo, ko bo stavke konec, vse čakajoče obravnavali tako, kot so bili vpisani v čakalne sezname. Na vprašanje za koliko se bodo podaljšale čakalne dobe pa Veselko odgovarja:  "To je odvisno od tega, koliko časa bo trajala stavka."

Bi morali prenaročiti čisto vse paciente?

Ni pa povsem jasno, kako bodo paciente po koncu stavke prenaročali. Da bi zagotovili spoštovanje vrstnega reda, bi morali namreč prenaročili čisto vse paciente, ki čakajo na določeno storitev ali pregled. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo nekdo, ki je na operacijo naročen prvi dan po koncu stavke takrat tudi na vrsti, medtem ko bo nekdo, ki bi moral biti na vrsti že dva tedna prej, pa so poseg odpovedali, na vrsti šele tri tedne za njim. 

Prav tako se zastavlja vprašanje, ali imajo zdravniki v čakalnih seznamih "luknje", v katerih bodo pregledali in operirali paciente, ki so jih zdaj obvestili o odpovedi, ali bodo morali vse opraviti v nadurah. 

Daljša kot bo stavka, daljše bodo čakalne dobe

"Koliko operacij bo odpadlo in katere, ter kdaj bodo pacienti ponovno naročeni, je odvisno predvsem od dolžine stavke. V kolikor bo namreč stavka trajala  dalj časa, bodo v nadaljevanju začele odpadati še druge specialistične ambulante, število odpadlih nenujnih operacij pa se bo povečevalo, kar se bo zgodilo že naslednji teden, " pravijo tudi v Splošni bolnici (SB) Brežice.

"Obveščamo samo, da ambulanta odpade"

"Paciente zaenkrat samo obveščamo o tem, da ambulanta, v katero so naročeni, odpade. Hkrati jim povemo, da bodo o novem terminu po zaključku stavke obveščeni, saj datuma zaključka stavke v tem trenutku ni mogoče predvideti," dodajajo v SB Brežice, kjer prav tako zagotavljajo, da bodo pri prenaročanju upoštevali kriterije iz trenutnega čakalnega seznama. "Najprej bodo ponovno naročeni tisti, ki bi bili tudi v primeru pred stavko na vrsti najprej."

Zdravniki tudi na bolniški

V tem tednu so do četrtka prenaročili 106 bolnikov, ki naj bi bili obravnavani v kirurški in ortopedski ambulanti, v internistični ambulanti, v ambulanti, kjer se izvajajo cikloergometrije, in UZ srca.  "Seveda se število prenaročenih pacientov spreminja tudi zaradi eventuelnih bolniških odsotnosti zdravnikov, predstojniki morajo namreč zdravnike po deloviščih razporejat tako, da je zagotovljen njihov 40-urni delovnik na teden," pojasnjuje v bolnišnici.

Direktorica: Čas za stavko zelo neprimeren

V Brežicah stavkajo vsi zdravniki. "Trenutka stavka zdravnikov in zobozdravnikov FIDES je zagotovo v najbolj neprimernem času, ko se tako že sicer podaljšujejo čakalne dobe, hkrati pa se nekateri javni zdravstveni zavodi ukvarjamo z doseganjem načrtovane realizacije določenih programov v letu 2016," pravi direktorica Nataša Avšič Bogovič.

Za koliko bo stavka podaljšala čakalne dobe, v bolnišnici še ne vedo. "Na to vprašanje v tem trenutku ni mogoče odgovoriti. V interesu tako zdravnikov, kot tudi vodstva bolnišnice je, da bodo pacienti prišli na vrsto čim prej, saj se bodo z nadaljevanjem stavke podaljševale tako čakalne dobe, kot tudi potencialni bolniški staleži oseb, ki na takšne operacije čakajo, kar vse še dodatno povišuje stroške zdravstvenega sistema, da o nezadovoljstvu tako pacientov kot tudi zdravnikov ne govorimo."

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Boris Odreitz 15:53 13.november 2016.

    ni tako težko priti do orožja, še najmanj pa izdelati improvizirano orožje. To pa tudi ni vse, še kaj druga se tudi da narediti. Naj se le igrajo Taka država kot je naša je potrebno ves vrh pospraviti pa bo ...prikaži večo mir. Če bi delali zdravniki tile med begunci oziroma begunci saj jih j3e zelo zelo veliko in to velikih strokovnjakov, se to ne bi dogajalo .Ko sem bil na bližnjem vbzhodu , šel k zdravniku, nisem niti malo čakal, nisem imel zavarovanja, so me sprejeli pa tudi plačati mi ni bilo potrebno popolnoma nič . Potem pa naj še kdo kaj reče na to. med vsemi temi pacijenti čaka cel kup prijateljic in prijateljev na operacije in preiskave. Pa če pride do smrti ne bo nihče kriv in nihče odgovarjal Še več takih Izolskih dogodkov je potrebno. ;ožakar kateri je doktorja počil je pa heroj !!!!!

  • Brigita Lenci 10:26 13.november 2016.

    kmalu, prav kmalu bo nekdo nekoga spet počil.Se nebom biti malo čudila...in ja....zasluženo naj poči, da jih ni sram. Navaden delavec dobi knjigo, če samo grdo koga pogleda, tile zmazki pa nimajo več podna!!!!Sram bi me bilo biti zdravnik!

  • Zmago 21:05 12.november 2016.

    Hipokrata so zamenjali s hipokritom :-\