Zdravje > Otrok
129 ogledov

Pade v vročinske krče

Parkirišče Maja Kalan
Otroka ne puščamo v avtu niti za minutko, saj se nam lahko v tem času kaj zgodi, otrok pa umre.

V teh dneh naj bi Slovenijo zajel že tretji vročinski val to poletje. Vremenoslovci opozarjajo, da bo najbolj vroče med četrtkom in nedeljo, ko lahko temperature presežejo 35 stopinj Celzija.

Na policiji pozivajo odrasle, naj otrok, starejših ali ljudi, ki niso sposobni sami skrbeti zase, ne puščajo v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini.

Od vročinskega šoka lahko umre 

V zadnjih dneh so policisti dvakrat rešili otroka, ki so ga starši sredi dneva pustili v zaklenjenem avtu na parkirišču. Prvič so iz avtomobila rešili 13-letnika, drugič pa 11-letnika, oba pa so odpeljali v bolnišnico zaradi dehidracije.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda opozarja, da je nedopustno otroka kadar koli pustiti v zaklenjenem avtu. Popolnoma nerazumljivo pa je, da nekdo otroka v avto zaklene poleti, četudi avto pusti v senci, dodaja strokovni direktor pediatrične klinike.

"Avto, ki je ta hip v senci, je lahko čez pol ure že na razbeljenem soncu in temperatura v avtu zlahka preseže 40 stopinj Celzija. Majhen otrok v taki vročini dehidrira, pade v vročinske krče in lahko od vročinskega šoka tudi umre," opozarja Kenda.

Vsaj spustite stekla

"Puščati otroke zaklenjene v avtu na soncu je po mojem trdnem prepričanju hudo zanemarjanje otroka in neodgovorno obnašanje," še pravi. Morda bi bilo še dopustno, da starši spečega otroka pustijo v avtu s spuščenimi stekli, medtem ko sedejo v bližnji lokal, saj ga bodo slišali, če se bo zbudil in zajokal. A pustiti otroka zaklenjenega v avtomobilu na parkirišču nakupovalnega centra, opozarja Kenda, je nespametno in nesprejemljivo.

"Nenazadnje se vam lahko kar koli zgodi. Lahko vas povozi avto, lahko srečate prijatelja in se zapijete, lahko vas zadane infarkt ali kar koli drugega in nihče ne bo vedel, da imate v avtu zaklenjenega otroka," poudarja zdravnik.

Kot smo pisali, so najbolj ranljivi otroci do četrtega leta starosti, saj vročino prenašajo še težje kot odrasli. Zaradi manjše količine vode, ki jo imajo dojenčki in malčki v telesu, se njihova telesna temperatura zaradi vročine viša tri do petkrat hitreje kot pri odraslem.

V mislih moramo imeti, da se temperatura v avtu zelo hitro dviga. Na vsakih 15 minut se lahko temperatura v avtu dvigne za 10 do 15 stopinj Celzija. V takšnih pogojih se smrtna vročina v avtu pojavi že po dvajsetih minutah, smrt pa nastopi že v dveh urah. In to ne le v najhujši vročini, ampak pri dnevnih temepraturah okoli 22 stopinj Celzija.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.