Slovenija
35 ogledov

Pahor je uspel prepričati vse predsednike

slovenija18.02.09, izredna seja dz, predsednik vlade, borut pahor, foto: nik rov Nik Rovan
Predsednik republike Borut Pahor je po več tednov trajajočih ločenih pogovorih in izmenjavi pisnih stališč s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank sklenil, da konec novembra skliče srečanje vodij parlamentarnih strank, so sporočili iz urada predsednika republike.

Potrjeno je, da se bodo srečanja vsi tudi udeležili, dodajajo.

Dokončna odločitev je bila sprejeta po predsednikovi presoji, da glede na ugotovljena stališča voditeljev parlamentarnih strank obstoji verjetnost, čeprav ne tudi zagotovilo, za oblikovanje potrebne dvotretjinske večine za sprejem sprememb ustave in zakonov glede volilne zakonodaje.

Možnosti za premembe so

Predsednik republike Borut Pahor je presodil, da je verjetnost za dosego potrebne večine za spremembe dovolj velika, da je srečanje smotrno. V kolikor bi bilo glede te teme tudi uspešno, bi se nadaljnjemu usklajevanju končnega predloga besedil sprememb pridružili tudi vodje poslanskih skupin, so zapisali v uradu predsednika republike.

Prav tako je predsednik republike po pogovorih in opravljeni korespondenci z zmernim optimizmom ugotovil, da prevladuje stališče o potrebnosti skupnega usklajevanja agende ukrepov, ki potrebujejo širšo politično podporo in bi spodbudili gospodarsko rast v sedanjih zaostrenih fiskalnih okoliščinah.

Čeprav je prevladalo mnenje, da sprememba volilnega sistema ni prednostna za izhod iz krize, je bilo v pogovorih doseženo soglasje, da se na novembrskem sestanku ugotovi, ali je mogoče doseči zahtevano dvotretjinsko večino vseh poslank in poslancev za tako dopolnitev obstoječega proporcionalnega sistema, da bodo, kot določa ustavni zakon, imeli "volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom".

Nove volitve se približujejo

Odločitvi, da se to temo uvrsti na jesenski sestanek, katerega točen datum pa še ni znan, je botrovalo dejstvo, da je za spremembe potreben daljši in zahteven postopek. V kolikor bi želeli že na naslednjih volitvah voliti po dopolnjenem volilnem sistemu, je to odločitev potrebno sprejeti kmalu, saj je take spremembe nedopustno uveljaviti neposredno pred samimi volitvami, navajajo v uradu predsednika republike.

Predsednik republike je že v prvi polovici septembra ocenil, da bi bilo srečanje predsednic in predsednikov parlamentarnih strank koristno, kot je bilo doslej edino srečanje pri njem 14. februarja letos. Dodatno ga je k temu spodbudila nedavna pobuda Nove Slovenije, ki je predsedniku predstavila predlog za "sodelovanje vseh političnih strank pri ključnih ukrepih za Slovenijo".

Komentarjev 1
  • privat 07:59 20.november 2013.

    kaj bodo vsi odstopili??? Ja razumno bi bilo..mi več ne moremo živeti pod Vašo vladavino!