Slovenija
35 ogledov

Upokojenci predlagajo nov volilni sistem

Volitve v Sloveniji Boštjan Tacol
Po predlogu bi bilo 44 poslancev izvoljenih neposredno, 44 mandatov pa bi bilo podeljenih političnim strankam.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je poslala državnemu zboru (DZ) predlog novega volilnega zakona. Po njem bi bilo 44 poslancev v DZ izvoljenih neposredno, 44 mandatov pa bi bilo podeljenih kandidatom z list političnih strank.

Kot so zapisali v zvezi, so analitiki družbenega sistema in dogajanja že po prvih demokratičnih volitvah zaznali, da volilni sistem odpira nekatera vprašanja in probleme. Sistem namreč vsem geografskim področjem ni zagotavljal predstavnika v DZ, premalo določno je uveljavljal ustavno načelo, da morajo imeti volivci odločujoč vpliv na volitve in preveč vpliva je dajal političnim strankam.

Sestavljalci

Pri pripravi novega predloga zakona so sestavljavci Ivan Kristan, Miran Mihelčič, Emil Pintar in v imenu ZDUS Branka Kastelic izhajali iz predloga iz leta 1996, vendar so ga dopolnili. Zdajšnji predlog zakona med drugim določa, da ima vsak volivec dva glasova. S prvim voli neposredno svojega kandidata, z drugim pa stranko, ki naj sestavi vlado.

V DZ bi bilo torej neposredno izvoljenih 44 poslancev, iz vsakega volilnega okraja po eden. Še 44 mandatov naj bi bilo podeljenih kandidatom z list političnih strank, toda tudi tu bodo morale stranke upoštevati število glasov, ki jih bo dobil posamezen kandidat oz. preferenčni glas.

Odpoklic poslanca

Predlog zakona nadalje omogoča, da se v volilni sistem vgradi institut odpoklica poslanca in povečuje t. i. "žensko kvoto" z zdajšnjih 35 na 40 odstotkov. Dva poslanska mandata pa bi ostala manjšinam, predlagajo v ZDUS.

Kot so še pojasnili v zvezi, bodo za vložitev zakona zbirali podpise. Po določitvi roka bodo tako na upravnih enotah morali v 60 dneh zbrati najmanj 5000 podpisov.

Komentarjev 6
  • prosti.strelec 09:55 30.december 2012.

    Darko ??? kaj je spet pomenbno kdo predlaga??? Ideja sploh ni slaba zaradi mene si jo lahko lasti kdor koli, POMENBNO JE DA SO VOLILCI TISTI KI ODLOČAJO

  • zokius 20:38 29.december 2012.

    predlagam max. 8 volilnih enot po 4-5 poslancev + 2 manjšina. Torej 32+2 ali max. 40+2 poslanca. Poleg tega pa sem za takojšnjo ukinitev državnega sveta, pravice oz. naloge državnega sveta se naj prenesejo na predsednika države (tu mislim predvsem ...prikaži več na veto za tumastne, nemogoče zakone).

  • Darko 19:55 29.december 2012.

    Ivan Kristan, Miran Mihelčič, Emil Pintar uživajte v priviligiranih penzijah, če bi to kdo drug predlagal bi še verjel v iskrenost, tako pa eno samo sranje nekih upokojenih partijcev