Slovenija
90 ogledov

Pahor podpisal zakone, za katere so predlagali referendume

Pahor Youtube
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal ukaze o razglasitvi treh zakonov, ki mu jih je v torek v razglasitev poslal predsednik DZ Milan Brglez.

Predsednik Borut Pahor se je pred tem posvetoval s pravnimi strokovnjaki, ki pa so se z eno izjemo strinjali, da je predsednik republike zakone dolžan razglasiti.

Na posvet je bilo vabljenih devet pravnih strokovnjakov. Udeležili so se ga Matej Avbelj, Franc Grad, Tone Jerovšek, Igor Kaučič, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič in Andraž Teršek. Pravna strokovnjaka Janez Čebulj in Jurij Toplak sta se zaradi nujnih obveznosti opravičila, so še zapisali v uradu predsednika republike.

"Ne gre za takšno kršitev"

Večina pravnikov se je na posvetu strinjala, da lahko Pahor podpis pod posamezen zakon odkloni le, če gre za očitno kršitev. "In v tem primeru ne gre za takšno kršitev," je po posvetu za STA povedal Ribičič.

Po besedah Kaučiča razglasitev zakona namreč zadržijo trije razlogi, in sicer če zakon ni bil sprejet po predpisanem postopku, če ni bil spoštovan suspenzivni veto državnega sveta ali če ni bila spoštovana referendumska odločitev. Sicer pa je predsednik republike zakon dolžan razglasiti, je povedal.

Pirnat je imel pomisleke

Pravnik Rajko Pirnat je podal eno ločeno mnenje, saj meni, da mi morala Brglez in Pahor počakati, ali bodo pobudniki uveljavljali sodno varstvo. Meni namreč, da bi morali imeti pobudniki referenduma pravico do sodnega varstva, v katerem bi se lahko izjasnili o očitkih, da zlorabljajo pravico do referenduma. 

Pahor sicer po mnenju Pirnata s podpisom zakonov kljub temu ne bo ravnal neustavno. "Imam pa pomisleke glede tega, kako se je z več koraki pobudnikom onemogočilo, da bi uveljavljali učinkovito pravno varstvo," je dejal.

Brglez zavrnil zahtevo

Predsednik DZ Milan Brglez je namreč v ponedeljek sporočil, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov pod referendumske pobude, ki so jih vložili v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Pojasnil je, da je s tem preprečil zlorabe pravice do referenduma. Njegova poteza je sprožila buren odziv v delu javnosti in zahteve po njegovem odstopu, vendar pa je pravna stroka Brglezovo odločitev v večini označila za pravilno.

V Gibanju Zedinjena Slovenija so vložili kazensko ovadbo zoper Brgleza, saj so mnenja, da je takšna odločitev protiustavna in protizakonita. 

Preberite tudi:

Komentarjev 9
  • Dixon 11:58 06.maj 2016.

    Brglez je prav naredil. A si mislite, koliko bi država zapravila še za 3 referendume? Ne hvala! Končno en politik z jajci!

  • Avatar Leon
    Leon 09:15 06.maj 2016.

    Torej sodiš med tisto četrtino Slovencev ,ki so ga volili ? V Sloveniji velja ,da je lahko predsednik vsak ,ki ga izvoli politična nomenklatura ,to je nekakšen mandžurski kandidat.

  • Avatar čavez
    čavez 19:42 05.maj 2016.

    Je pa zanimivo da so vsi voditelji držav tega sveta sami idioti, le kaj smo mi da te idiote volimo.