Slovenija
27 ogledov

Kazensko ovadili Brgleza

seja dz Saša Despot
Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je v imenu gibanja vložil kazensko ovadbo zoper predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

V Zedinjeni Sloveniji so se za kazensko ovadbo odločili, ker se je predsednik DZ Milan Brglez odločil, da "ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije".

Odločitev je po njihovih besedah protiustavna in protizakonita. Ko jo je Brglez sprejel, "je zagrešil vsaj tri kazniva dejanja". Kot pravijo, je Brglez ogrozil temelje obstoječega ustavnega sistema, političnega ravnovesja in pravnega reda v državi. Z odločitvijo, ki naj bi "zavarovala pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečila njene morebitne zlorabe", je napadel in grobo kršil ustavne pravice državljanov, saj je onemogočil razpis treh ljudskih referendumov. Ob tem mu očitajo tudi zlorabo položaja in kršenje 258. člena kazenskega zakonika (KZ), ki govori o nevestnem delu v službi. 

"Našteto še nikakor ni vse, saj je moč ravnanje dr. Brgleza v smislu obstoječega KZ RS jasno razumeti tudi kot terorizem. Dr. Brglez je namreč s svojim dejanjem hudo ogrozil ustavne temelje RS ter izven okvira svojih pristojnosti napadel ustavno varovane človekove pravice in svoboščine volilk ter volilcev v RS," so še pridali. V 108. členu kazenskega zakonika, ki obravnava terorizem, je med dejanji naveden tudi napad na človekove pravice in svoboščine.

Kazensko ovadbo so predali specializiranemu državnemu tožilstvu. 

Brglez je v ponedeljek sporočil, da ne bo razpisal zbiranja podpisov za zahtevo referendumov. Kot je pojasnil v torek, je takšno odločitev sprejel zato, da bi ubranil institut referenduma pred zlorabo, in ne zato, da bi ga omejil ali odpravil. "Gre za zaščito ustave, demokracije ter vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice," je poudaril Brglez.

Preberite tudi: 

Komentarjev 3
  • nostradamus 12:35 05.maj 2016.

    "Gre za zaščito ustave, demokracije ter vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice," je poudaril Brglez.a ravno brglez krsi z ustavo zajamcene pravice no saj je cmerar pravnik bosta ze kaj stuhtala ni hudic o zakonu ulice bi ...prikaži več se dalo polemizirati volja ljudstva ni enako zakonu ulice

  • Avatar Leon
    Leon 12:20 05.maj 2016.

    Ovadba v državi vladavine prava ni isto kot v pravni državi.

  • ojla 12:19 05.maj 2016.

    Kje so bili pa takrat , ko so rabili ti ljudje službe? Naj bo naša vlada srečna ,da si jih toliko kruh služi v tujini "Avstriji"ne da bi jih še radi dodatno lupili. Ta prisluženi denar se troši doma. Sram jih naj bo.