Slovenija
74 ogledov

Pahor v Ukrajini

Borut Pahor Peter Porošenko Reševalni pas/Twitter
Slovenski predsednik Borut Pahor se je danes mudil na delovnem obisku pri svojem ukrajinskem kolegu Petru Porošenku, ki se je Pahorju zahvalil za "to pomembno srečanje".

Ob začetku srečanja je ukrajinski predsednik Peter Porošenko poudaril, da je Ukrajina uresničila večino dogovora, ki sta ga državi dosegli med njegovim obiskom v Ljubljani novembra lani. Porošenko se je slovenskemu kolegu Borutu Pahorju zahvalil tudi za njegovo "trdno in zanesljivo" podporo ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti. Izrazil je tudi hvaležnost za Pahorjevo stališče glede ohranjanja evropske enotnosti. Zahvalil pa se mu je tudi za trdno stališče glede Krimskega polotoka, da Slovenija ne priznava nezakonite priključitve polotoka.

V zvezi s tem vprašanjem je slovenski predsednik ukrajinskemu sogovorniku pojasnil sporočila, ki jih je posredoval zlasti ruski strani med njegovim obiskom v Moskvi glede izvajanja dogovorov iz Minska.

Po obisku tako Moskve kot Kijeva je Pahor za TV Slovenija ocenil, da "si ruska stran ta hip preveč obeta od možnosti otoplitve odnosov z ZDA in prvim srečanjem s predsednikom Donaldom Trumpom, da bi bila nekoliko bolj dovzetna za nekaj sugestij".

"A je tudi današnji obisk pri Porošenku pokazal, da utegnejo razmere v prihodnje še vedno zahtevati veliko mero politične volje, pripravljenosti za iskanje konkretnih rešitev in Slovenija kot prijateljica Rusije in Ukrajine si bo še naprej prizadevala, da bi prišlo do takega razvoja, ki bi v doglednem času prinesel izboljšanje odnosov med Evropo in Rusijo, hkrati pa tudi mir, varnost in blaginjo prijateljske Ukrajine," je povedal predsednik Pahor.

 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • jozicamurn 17:32 13.februar 2017.

    Tako je, vsi ki so podpirali in podpirajo neo-fašiste in prejšnjo administracijo ZDA, bodo na istem skupaj z njimi torej v KEHI. Lutkica Pahor bo moral izbrati pametno, ne pa da ukro-fašistu in EU/ZDA ritolizniku Porosheku govori "Mi podpiramo Ukrajino ...prikaži več le s Krimom". Kdo je tukaj notri "mi" pofukan peder predsedniški govori ZASE!

  • principiumnovum 14:43 13.februar 2017.

    Pahor, prišli bodo dnevi, ko bodo Porošenko, Nulandova, Clintonova, Obama... morali pred neodvisnim sodiščem odgovarjati za zločine proti človeštvu. Ne bit toliko naiven, da ti ne bi mogel sedeti na zatožni klopi poleg teh manijakov. Če že na zaradi česa ...prikaži več drugega, pa zaradi tega, ker pomagaš podpihovati sovraštvo med narodi (Rusi in Ukrajinci)... Danes je sodišče še v Haagu... Že jutri je lahko takšno sodišče na novo ustanovljeno v Manili, Pekingu, New Delhiju, Moskvi... Res si neumen, če misliš, da bomo mi Evropejci čez 10 let še imeli kaj besede pri urejanju svetovnih zadev.

  • BenX 21:47 12.februar 2017.

    sram me je, da se "moj" predsednik druži s tem vojnim kriminalcem in množičnim morilcem!