Slovenija
71 ogledov

Pakistanska vojska reševala slovenskega alipinsta Roka Dečmana

Gašerbrum Davo Karničar / PZS
28. junija je v Pakistan krenila slovenska alpinistična odprava, katere cilj je vzpon na Gašerbrum I ali II, Davo Karničar namerava še smučati z enega od osemtisočakov. Enega izmed članov je zaradi težav reševala pakistanska vojska.

Alpinistična odprava Planinske zveze Slovenije (PZS), člani katere so Davo Karničar, Ludvik Golob, Franc Tertinek, Rok Dečman, Boris Repnik in Jaka Petruša, se iz Pakistana vrača 10. avgusta.

Prvo sporočilo s strani odprave je Planinska zveza Slovenije objavila pred štirimi dnevi. "Odprava Ski-Karakorum, katere glavni cilj je smučanje Dava Karničarja z vrha Gašerbruma, je po dolgi poti iz Skarduja dosegla bazni tabor pod Gašerbrumom I. Po 125 kilometrih in 2000 metrih vzpona so postavili bazni tabor na višini 4900 metrov," je zapisano na spletni strani PZS. Pričakalo jih je veliko snega in zelo slabe vremenske razmere.

Danes so na PZS objavili, da je Davo Karničar v sklopu projekta smučanje z osemtisočaka Gašerbrum I postavil tabor 1 na višini 5900 metrov. "Vreme je trenutno sončno in zelo vroče, zato napreduje predvsem ponoči in zjutraj. Njegovo počutje je odlično," je zapisano.

Reševala ga je pakistanska vojska

Rok Dečman, celjski alpinist, zaradi višinske bolezni že na poti domov. Na višini 6000 metrov nadmorske višine ga je po poročanju spletne strani RTV Slo obšla slabost, posredovati je moral helikopter pakistanske vojske.

Po podatkih PZS so Dečmana iz baze odpeljali zaradi splošne oslabelosti, kombinacije višinske bolezni, driske in dehidracije. Gre za simptome, ki so na odpravah stalnica. Alpinista so prepeljali v bližnji Skardu, njegovo stanje pa naj bi bilo stabilno. Drugi člani odprave so dobro in vzpon nadaljujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 16:22 14.julij 2015.

    Pa kako, saj so ga že dvakrat.. aja , to je bil uni drugi..