Avto
319 ogledov

Panika v avtu: 90 odstotkov je žensk

Tečaj varne vožnje Gregor Prebil
Roke so mokre od potu, srce utripa hitro, oči begajo sem in tja. Nekatere voznike v avtomobilu zagrabi panika. Obstajajo načini, kako preprečiti in pregnati strah pred vožnjo.

Pri nemškem autoklubu ADAC ocenjujejo, da je samo v Nemčiji milijon voznikov in voznic, ki se bojijo sesti za volan vozila, vožnja za njih pa predstavlja travmatičen dogodek.

Sprožilcev za paniko je lahko veliko, razlaga Sven Rademacher iz nemškega sveta za varnost cestnega prometa (DVR): "Strah pred vožnjo lahko povzročijo naravni pojavi, kot so megla, dež, sneg, lahko je to vožnja skozi predor, gneča v mestih. Lahko pa je strah le posledica negotove samopodobe."

Strah je treba jemati resno

Strokovnjak pravi, da ljudje, ki menijo, da so slabi vozniki in ovirajo druge, niso nikoli razvili vozniške rutine, zato trpijo zaradi negotovosti. "Strah je treba jemati resno. Vožnjo je treba vaditi, vaditi in še enkrat vaditi. Iz spomina je treba izbrisati strah pred neuspehom," pravi Frank Müller, 71-letni inštruktor vožnje iz Berlina, ki je avtor knjige "Nič več strahu za volanom" in izvajalec posebnih tečajev za voznike, na katerih deluje tudi psiholog.

90 odstotkov žensk

Müller se vsak mesec ukvarja z vsaj desetimi prestrašenimi vozniki, ki želijo voziti avtomobil, hkrati pa so spregovorili o svojem strahu in težavah. Med njimi je manj voznikov začetnikov, prevladujejo vozniki med 30 in 60 let, kar 90-odstotkov udeležencev tečajev pa je žensk.

Müller voznikom, ki jih je strah vožnje, svetuje: "Med vožnjo govorite glasno. S tem umirite dihanje. Tudi lepa misel lahko ublaži strah. Pred vožnjo pomagajo tudi vaje za sprostitev na svežem zraku. Če je le mogoče, naj ob nezanesljivih voznikih v avtomobilu sedi oseba, ki voznika, hvali, komentira in mu pomaga."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.