Slovenija
24 ogledov

Papirnato cenejše

Mesarska ulica Boštjan Tacol
Nepremičnine. Vrednosti bodo popravili.

V Novi Gorici se je civilna iniciativa za pravice meščanov odločila, da začne zbirati podpise peticije, s katero bodo od Geodetske uprave RS (Gurs) zahtevali, naj stanovanja v blokih na Ulici Gradnikove brigade ovrednoti z realnimi vrednostmi.

Na glavni ulici v mestu je največ stanovanj. "Bloki so stari več kot 40 let, gradili so se v letih od 1976 do 1979, so energetsko potratni, a kvadratni meter je vseeno ovrednoten na več kot 2.100 evrov. Za primerjavo – energetsko varčna in povsem nova stanovanja v središču Ljubljane, na primer Celovški dvori, so ovrednotena z od 1.800 do 2.200 evrov za kvadratni meter. Vrednotenje starih stanovanj na periferiji v Novi Gorici torej ni realno," je poudaril eden od predstavnikov iniciative. Trditev ponazarja s ceno rabljenih stanovanj, ki jih stanovanjski sklad odkupuje od novogoriške občine po ceni do 1.100 evrov za kvadratni meter.

"Na Gursu so nam dejali, da je model vrednotenja pač veljavni model in da se ne da nič," je dejal sogovornik. Če jim ne bodo prisluhnili, napovedujejo državljansko nepokorščino pri plačilu novega davka na nepremičnine. "Za moje stanovanje, ki je bilo zgrajeno leta 1979, je ocenjena vrednost za kvadratni meter 2.133 evrov; zdaj plačam 38 evrov nadomestila za stavbno zemljišče. Če ocenjena vrednost obvelja, bom plačal 180 evrov davka na nepremičnine; če bo svoj lonček primaknila še novogoriška občina in dajatev povišala za polovico, kolikor bi jo lahko po osnutku zakona, bom plačal 240 evrov davka," je dodal.

Vrednosti bodo spremenili

Nove indekse vrednotenja nepremičnin na Gursu že pripravljajo, končani pa naj bi bili julija, je povedal Martin Smodiš z Gursa. Zakon določa, da se indeksi in s tem celotna vrednost nepremičnin spremeni, ko so spremembe večje kot deset odstotkov. "Kjer so višje vrednosti, so v povprečju spremembe večje, kjer so nižje vrednosti, so v povprečju spremembe manjše," je pojasnil Smodiš. Zadnje analize cen na trgu še delajo, za Ljubljano in Maribor pa že vedo, da se bodo ocenjene vrednosti stanovanjskih nepremičnin znižale za več kot deset odstotkov. "Dvignili ne bomo nič, spremembe pa bodo najmanjše na kmetijskih in gozdnih zemljiščih," je dodal Smodiš.

 

Komentarjev 12
  • mirko 14:53 11.junij 2013.

    zic, že dalj časa berem tvoje komentarje in ugotovil sem, da si zagrižen levičar. Mogoče si celo jugo nostalgik. Po tvoji logiki bi se morali vsi za delo sposobni državljani zaposlit v javni upravi in teklo bi samo med in ...prikaži več mleko. Daj strezni se že enkrat in se malo pozanimaj kakšno politiko vodijo Nemci v svoji državi !!!

  • KLOBO 10:15 11.junij 2013.

    jozek D. !! Pa še zelo prav imaš. Strukjlevi in drugi sindikalisti so vszeli za talca celotno državo. Znano dejstvo je , da sedanjo nekaj letno krizo občutijo le ljudje iz realnega gospodarstva, ne pa JU. JU in njeni uslužbenci ...prikaži več dejansko sploh še ne očutijo, da smo že 3 leta v globoki krizi !! Plače so redne, dovolj visoke (previsoke), zaposlitev zaščitena bolj kot pri kočevskem medvedu! kaj pa realni sektor, nihče nikogar ne vpraša, ko se plače znižajo za 20 ali 30 %, nihče nikogar ne vpraša, ko se postavi 50 ljudi na cesto, nihče nikogar ne vpraša, ko imajo le zajamčeno plačo !! DO KDAJ BOMO ŠE TO TRPELI IN BREZGLAVO PLAČEVALI TA PREOBILNI JAVNI SEKTOR !!

  • allstarr111 09:45 11.junij 2013.

    No pa ti povej kako bi rešil situacijo ?