Slovenija > Črna kronika
123 ogledov

Pazite se vlomilcev!

Posledice vloma
1/5
PU Novo mesto
Na Dolenjskem v zadnjem času večje število vlomov. Poškodbe oken in vrat pogosto tako majhne, da lastniki šele čez nekaj dni ugotovijo, da so jim vlomili in jih okradli.

"Policisti ugotavljajo, da so storilci v več primerih vlomili na način, s katerim so povzročili komaj opazne poškodbe oken ali vrat. Oškodovanci pogosto šele čez nekaj dni ugotovijo, da jim je nekdo vlomil v hišo in ukradel vrednejše predmete. Storilci si prilaščajo gotovino, nakit, plačilne kartice in druge vrednejše predmete. Nemalokrat so bančnim karticam priložene tudi PIN kode," opozarjajo na PU Novo mesto.

Policisti tako svetujejo občanom:

-    naj doma ne hranijo večje količine gotovine,
-    PIN kode plačilnih in bančnih kartic naj hranijo ločeno in jih ne označujejo,
-    vrednejši nakit naj primerno shranjujejo in ga ne odlagajo na vidnem mestu,
-    orožje naj shranjujejo v primernih proti vlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti.

Ničesar ne premikajte

Priporočajo tudi pogosto preverjanje morebitnih poškodb oken in vrat, namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. "Tudi če so od doma odsotni le nekaj dni, naj se dogovorijo z s sorodniki, znanci ali sosedi, da preverijo objekte," svetujejo na policiji.

Če pa že pride do vloma, pa o tem takoj obvestite policiste na številko 113. Predmetov v hiši ne premikajte in ne odstranjujte posledic vloma vse do prihoda policije, saj bi tako lahko  odstranili sledove kaznivega dejanja.

Komentarjev 1
  • pikijakob 15:17 06.april 2013.

    a bojo policaji kerga najdl? al vodijo samo statistiko?