Slovenija
67 ogledov

Pet točk, kjer bo Trump spremenil svet

Grafit na ulicah Vilne v Litvi EPA
Izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA, bi lahko vplivala na spremenjene odnose ZDA do preostalega sveta.

Na čelu ZDA bo naslednja štiri leta Donald Trump, ki je premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton, kar bo po napovedih pomenilo tudi nekatere spremembe v zunanji politiki ZDA.

PREBERITE ŠE: 


"Svetovni javnosti bi povedal: interes Amerike bo vedno prvi, vendar bomo iskali partnerstva, ne sovraštva," je v prvem govoru po izvolitvi dejal Trump. Že med predsedniško kampanjo je napovedal več sprememb v odnosu ZDA do preostalega sveta.

Prosta trgovina

Donald Trump | Avtor: Profimedias Profimedias
Če bo Trump nadaljeval svojo trgovinsko politiko, bo to pomenilo spremembo v politiki, ki so jo ZDA vodile zadnja desetletja. Napovedal je namreč, da bo razveljavil več sporazumov o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko, ki jih krivi za izgubo delovnih mest. Predlagal je celo umik ZDA iz Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Zagovarja tudi obdavčitev uvoza, 45 odstotno za izdelke iz Kitajske ter 35 za produkte iz Mehike, da bi preprečil selitev proizvodnje preko meje. 

Sprememba podnebja

Trump je napovedal tudi, da bo "odpovedal" Pariški podnebni dogovor, ki ga je decembra 2015 podpisalo več kot 195 držav. Dejal je tudi, da bo ustavil vsa izplačila ZDA za programe globalnega segrevanja pri Združenih narodih. Če bi ZDA odstopile od dogovora in odpovedale ukrepe, ki jih je začel uvajati Barack Obama, bi to pomenilo velik udarec sporazumu. Naklonjen je povečani proizvodnji fosilnih goriv ter odobritvi gradnje naftovoda Keystone od Kanade do rafinerij v Mehiškem zalivu. Obama je z odstopom od gradnje naftovoda januarja razveselil okoljevarstvenike, z izvolitvijo Trumpa se sedaj veselijo pri kanadskem naftnem podjetju TransCanada.

Zaprtje meja

V ostrih govorih o priseljevanju ob začetku kampanje je napovedal izgradnjo zidu ob meji ZDA z Mehiko in izgon 11 milijonov nedokumentiranih priseljencev. Svoje napovedi je nato nekoliko omehčal, tako da je za cilj postavil izgon "milijonov" kriminalcev, ki živijo v ZDA, ter za tiste, ki v državi živijo ilegalno, a sicer ne kršijo zakona, napovedal, da se bodo z njimi ukvarjali pozneje. Vztrajal je, da bo izgradnjo zidu plačala Mehika, česar pa ob obisku te srednje ameriške države ni omenil. Napovedal je tudi popolno prepoved vstopa v državo muslimanom, a je nato dejal, da je bil to le predlog in ne politika ter poudaril pomen "skrajnega varnostnega preverjanja" ljudi iz nekaterih držav, čeprav ni navedel, katere so te države.

Nato

Zid na mehiški meji | Avtor: Profimedias Profimedias
Nato je označil kot zastarel, njihove članice pa kot nehvaležne zaveznice, ki imajo koristi od ameriške velikodušnosti. Amerika si po njegovih besedah ne more več privoščiti, da bi ščitila države v Evropi in Aziji brez primerne kompenzacije, zato je napovedal umik ameriških sil, če ne bo ustreznega prispevka. S tem je izrazil kritiko do članic Nato, ki ne izpolnjujejo svojega cilja prispevka v višini vsaj dveh odstotka BDP za obrambo. 

Rusija

Napovedal je, da lahko zmanjša napetosti z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga pohvalil kot močnega voditelja, s katerim bi rad imel dober odnos. O boju proti Islamski državi je govoril bolj malo, ocenil pa je, da bi lahko bil boljši sogovornik s Putinom, kot sta bila Barack Obama in Hillary Clinton.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 15:42 09.november 2016.

    najprej zamenjajte to butasto sliko

  • popokatopetl 13:37 09.november 2016.

    "Amerika si po njegovih besedah ne more več privoščiti, da bi ščitila države v Evropi in Aziji brez primerne kompenzacije"Ta njihova"zaščita" je tako fajn da zaradi nje begunski valovi pljuskajo k nam.