Šport
89 ogledov

Judoistka skrbi za samoobrambo žensk

Petra Nareks samoobramba Facebook
Vrhunska slovenska judoistka Petra Nareks je izdala knjižico, v kateri so prikazane osnove obrambe, publikacija pa je namenjena predvsem ženskam, s ciljem, da se znajo v primeru konfliktne situacije čim hitreje in varneje umakniti z mesta grožnje ter se z uporabo različnih tehnik učinkovito ubraniti fizično močnejšemu napadalcu.

Kot pravi Petra Nareks na svoji spletni strani http://obramba-zenske.com, v sodobnem svetu na žalost nasilje ni nikomur neznano. Vse več žensk je namreč že izkusilo psihično ali fizično nasilje, ki se mu niso mogle upreti zaradi svoje šibkosti in bojazni. Zato večkratna dobitnica odličij z evropskih prvenstev vsem priporoča svojo knjižico, ki je plod njenega dolgoletnega preučevanja juda, izobraževanja v praksi in na seminarjih ter skupek nasvetov in znanj, ki jih je pridobila.

Po avtoričinem mnenju lahko ženske skozi naraven in intiutiven sistem osvojijo najučinkovitejše tehnike samoobrambe ter si tako pridobijo samozavest in hkrati povečajo občutek varnosti. Opisane vaje (tehnike, prijeme, gibe ...) je mogoče vaditi tudi z možem, partnerjem ali prijateljem in že samo večkratna ponovitev pol ure na teden je dovolj za pridobitev znanja pri izvedbi določene vaje (tehnike). Nareksova seveda poudarja dejstvo, da je knjižica le osnova in še ne pomeni, da bodo ženske in dekleta zaradi nje postale mojstrice te veščine.

Iz obrambne v napadalno situacijo

"Vsekakor boste v realnih okoliščinah napada eno od osvojenih obramb vsaj poskusile in že to je pol uspeha, kakor tudi pravilen nastop v primeru napada. V knjižici so namenoma izpuščene obrambe proti orožju (palica, nož, pištola ...), kajti v opisanih nasilnih situacijah napadalec svojo žrtev (žensko) ponavadi vidi kot šibkejšo in tako od nje ne pričakuje posebnega odpora. V judu so nevarni prijemi odpravljeni, v knjižici pa so nevarni prijemi dodani. Glavni namen vsake žrtve je čim hitreje preiti iz obrambne v napadalno tehniko in si s tem poiskati možnost izhoda iz nastale nasilne situacije, zato je večina prikazanih tehnik (prijemov, gibov ...) usmerjenih v najbolj ranljive točke telesa (oko, uho, nos, vrat, mednožje ...), ki napadalca v trenutku ohromijo," na svoji spletni strani pravi Nareksova.

Petra Nareks je nosilka mojstrskega pasu peti dan. V zgodnji mladosti se je ukvarjala z ju-jitsom, kasneje pa se je preusmerila v judo, kjer kot članica judo kluba z' Dežele Sankaku Celje že vrsto let zaseda mesto v državni reprezentanci. Poleg vrhunskega juda se Nareksova zadnja leta posveča tudi izdelavi lastnega sloga samoobrambe, ki je prilagojen predvsem ženskemu delu populacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.