Šport
27 ogledov

Petrušićeva prebila led, dve kolajni Klinarjevi

Ana Petrušić Taekwondo Facebook
Slovenska taekwondoistka Ana Petrušić je osvojila bronasto odličje na sredozemskih igrah v turškem Mersinu. Zbirko slovenskih kolajn so kasneje dopolnili še judoisti in plavalka Anja Klinar z novim zlatom in srebrom.

Taekwondoistka Ana Petrušić je v prvem dvoboju premagala Egipčanko Fadio Farhani z 9:3, v polfinalu pa klonila proti njeni drugopostavljeni rojakinji Nouri Abdelsalam z 0:4.

Mlada Ljubljančanka, ki je prvič nastopila na tako velikem članskem tekmovanju in je bila pred četrtkovim obveznim tehtanjem podvržena strogi shujševalni dieti, saj se je morala znebiti kar šestih kilogramov odvečne teže, je zanesljivo opravila svoje delo v četrtfinalu. Farhanijevo je vseskozi imela pod nadzorom, po vodstvu s 5:0 pa je bilo jasno, da ji njena afriška tekmica, ki je med dvobojem kar dvakrat zahtevala zdravniško pomoč, enostavno ni kos.

"Zaradi hujšanja brez energije"

Komaj 17-letno varovanko trenerja Miodraga Krnetića je težje delo čakalo v polfinalu. Na nasprotni strani ji je ponovno stala tekmica iz dežele faraonov, izjemno glasna in izkušenejša Abdelsalamova je bila pretrd oreh za mlado Ljubljančanko, ki je bila navzlic porazu zadovoljna ob prvi osvojeni kolajni v članski konkurenci, hkrati pa tudi prvi slovenski v Mersinu.

"Vesela sem bronastega odličja, moja tekmica v polfinalu je bila enostavno premočna, čeravno sem se trudila po svojih najboljših močeh," je po polfinalnem boju dejala Petrušićeva in dodala: "Za nastop na sredozemskih igrah sem morala shujšati kar šest kilogramov, zavoljo tega sem bila na polovici polfinalnega dvoboja močno izčrpana in brez prave energije. V bližnji prihodnosti zagotovo ne bom hujšala, prestopila bom v višjo kategorijo in se skušala privaditi tekmicam v članski kategoriji."

"Pred Ano še veliko težkih dvobojev"

"Ana je še mlada tekmovalka, pred njo je še veliko dvobojev v najmočnejši konkurenci. V polfinalu se je poznalo, da je Egipčanka izkušenejša in starejša, čeprav smo v tretji rundi skušali narediti preobrat. Aninega odličja sem zelo vesel, tudi zavoljo tega, ker je prva slovenska v Mersinu," je nastop svoje varovanke ocenil trener Krnetić.

V soboto bo na veliko sceno stopila še druga slovenska taekwondoistka v Mersinu, Dunja Lemajič pa se bo v četrtfinalu kategorije do 67 kg pomerila z Maročanko Hakimo El Maslahy.

Sanjski dan judoistov

Slovenska judoistična odprava je z odliko opravila svojo nalogo in prvi dan tekmovanja osvojila kar tri odličja. Zlata je pripadla Vlori Beđeti v kategoriji do 57 kg, srebrni pa Petri Nareks v kategoriji do 52 kg ter Andražu Jerebu v kategoriji do 66 kg.

petra nareks | Avtor: Reuters Reuters
V Mersinu je dvakrat zadonela slovenska himna po zaslugi plavalke Anje Klinar ter judoistke Beđetijeve, ki je v velikem finalu s končnim prijemom pristrigla peruti Italijanki Martini Lo Giudice in jo ukanila po dobri poldrugi minuti boja. Beđetijeva je prikazala suverene predstave, najprej je na kolena položila Grkinjo Sofio Tsolani, svoj pohod do odličja najbolj žlahtnega leska pa nadaljevala po zmagoslavju nad domačo tekmovalko Tugbo Zehir.

"Kolajne sem zelo vesela, toliko bolj, ker je to moja prva zlata. V tem trenutku se še ne zavedam mojega uspeha. Najtežja je bila prva borba, ko sem prebila led, je bilo nadaljevanje veliko lažje," je po zmagi dejala Beđetijeva.

Tudi srebrna zlatega sijaja za Nareksovo

Nareksova se je v svoji kategoriji v finalu pomerila s Španko Lauro Gómez Ropinon, tretjeuvrščeno z letošnjega evropskega prvenstva v Budimpešti, na koncu pa jo je tekmica s Pirenejskega polotoka ukanila z vazarijem. Finalni boj je bil izenačen, Nareksova je vseskozi skušala nadoknaditi zaostanek, ki ga je pridobila na začetku dvoboja, pri tem pa ni bila uspešna. Nareksova je v prvem krogu ugnala Italijanko Eleno Morreti, nato pa Alžirko Djazio Haddad.

"To so že moje četrte sredozemske igre. Potihem sem si želela zlate kolajne, a tudi srebrna je zame zlatega sijaja," je po drugem mestu dejala Nareksova. Jereb je v finalu moral priznati premoč Špancu Sugoiju Uriarteju Marcosu, pred tem pa je premagal Turka Murata Dogana in Srba Ilijo Ciganovića.

"Vsi boji so bili težki in naporni, imel sem tudi nekaj sreče v prvi borbi, ko sem se izognil tekmečevemu iponu. Na drugem sem si poškodoval arkado. Imel sem kar veliko problemov, če upoštevam še poraz v finalu, a načeloma sem zadovoljen s svojimi nastopi v Mersinu," je dejal Jereb.

Brod: "Malo grenkega priokusa"

Vodja slovenske judoistične odprave Gregor Brod je po prvem tekmovalnem dnevu dodal: "Malo grenkega priokusa je, saj smo si želeli tri zlate kolajne, a tudi s to bero odličij smo lahko zadovoljni."

Danes je nastopil še Matjaž Trbovc, v kategoriji do 60 kg pa je bil od njega boljši Libanonec Mohamed Elhadi Elkawisah. V soboto bodo nastopili Nina Milošević (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Marko Prodan (do 73 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Tadej Mulec (do 90 kg).

anja klinar | Avtor: EPA EPA

Zlato in srebro utrujeni Klinarjevi

Plavalka Gorenjske banke Radovljice, Anja Klinar, je prvi dan sredozemskih iger v turškem Mersinu osvojila kar dve kolajni. Jeseničanka je najprej zmagala na 200 metrov mešano, takoj nato pa nastopila še na 400 prosto, kjer je osvojila srebrno kolajno.

Na 200 mešano je bila Klinarjeva z 2:14,40 nepremagljiva. Italijanki Stefania Pirozzi in Carletta Toni sta zaostali debelo sekundo in pol. Drugače je bilo na 400 prosto, kjer je z naskokom z dosežkom 4:09,18 zmagala Italijanka Martina Di Memme. Utrujena Klinarjeva se je s 4:11,61 na dve desetinki približala osebnemu rekordu, srebro pa ni bilo ogroženo, saj je Španka Claudia Dascu Romeu za drugim mestom zaostala skoraj sekundo.

Lahko še sekundo hitrejša

"Glede na to, da po obdobju hitrih kopalk še nisem plavala 200 mešano pod 2:15, je izid 2:14,4 zelo dober obet za 400 mešano. Nato sem imela 400 prosto zelo kmalu in bilo je težko. Prepričana sem, da bom ob drugi priložnosti, ko se bom pripravila le na to disciplino, lahko še kakšno sekundo hitrejša. Seveda sem z zmago in drugim mestom zelo zadovoljna, saj moje paradne discipline šele prihajajo," je po dveh medaljah povedala Klinarjeva.

Konkurenca je na sredozemskih igrah zelo močna, saj bosta Pirozzijeva in Tonijeva zelo močni tudi na 400 mešano in 200 delfin, glavnih disciplinah Klinarjeve. "Pirozzijeva je italijanska prvakinja v teh dveh disciplinah in obe bova imeli v naslednjih dneh še priložnost za dober izid," je še povedla Klinarjeva, ki bo ob tem nastopila še v dveh slovenskih štafetah.

Zelo zadovoljen je bil tudi slovenski selektor Miha Potočnik, ki s Klinarjevo sodeluje tudi v radovljiškem klubu: "Za Anjo lahko rečem, da je izpolnila prav vse cilje in celo presegla pričakovanja."

Nastop se je tokrat ponesrečil Damirju Dugonjiću, ki je bil na 100 metrov prsno le peti, Tjaša Vozel je na 100 m prsno osvojila sedmo mesto, ostali slovenski plavalci pa so se poslovili v predtekmovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.