Svet
20 ogledov

Pilot, ki je skušal preprečiti nesrečo, oče dveh otrok

Forenziki na prizorišču nesreče letala Germanwings EPA
Mineva teden dni od tragedije letala Germanwings, na katerem je umrlo 150 ljudi. Med trupli so identificirali tudi pilota, ki je skušal preprečiti tragedijo.

Preiskovalci in forenziki so še v francoskih Alpah, na prizorišču strmoglavljenja na delu že sedmi dan, identificirati skušajo trupla, ki jih je ob trku raztreščilo na povsem male koščke. Nesrečo naj bi, kot je znano, zakrivil kopilot Andreas Lubitz, ki se je med drugim zdravil zaradi psihičnih motenj, odstopala naj bi mu tudi mrežnica, zaradi česar je bila ogrožena njegova nadaljnja letalska usoda.

Ko se je zaklenil v pilotsko kabino, je na vse pretege, med drugim tudi s sekiro v kabino skušal vdreti glavni pilot, 34-letni Patrick Sondenheimer, ki je za družbo Germanwings začel delati pred letom dni, pred tem je delal pri Lufthansi in letel na daljših razdaljah.

34-letni pilot, oče 3-letnega sina in 6-letne hčerke, je želel več časa preživeti s svojima otrokoma, zato se je odločil za zamenjavo službe, piše britanski Mirror.

Bil je zelo odprt človek, vedno je bil pripravljen pomagati, okrog sebe je širil veselje,” je za medije povedala Elke Bonn, direktorica vrtca, kamor hodita njegova otroka. Dodala je, da je vsa okolica v popolnem šoku.

Lubitza so obhajale samomorilne misli

Kopilot Andreas Lubitz je po drugi strani trpel zaradi psihičnih težav, že prej so ga obhajale samomorilne misli, so izjave tožilstva, ki sodeluje pri preiskavi nesreče. Zdravstvena dokumentacija je pokazala, da je že bil zdravljen zaradi namer, da bi si vzel življenje. Nemška bolnišnica, v kateri se je zdravil, je vso dokumentacijo že predala tožilstvu; podrobnosti njegove bolezni javnosti niso predstavljali, vztrajajo le pri pojasnilu, da je šlo za depresijo.

Tožilec iz Düsseldorfa Christoph Kumpa je pri tem dodal, da še vedno ni znan Lubitzev motiv za strmoglavljenje letala in umor drugih potnikov. Preiskovalci poslovilnega pisma niso našli.

Zaupnosti naj bo konec

Lubitzu so zdravniki tudi na dan nesreče predpisali bolniško, v skladu s tem dokumentom, ki ga je policija našla v njegovem stanovanju raztrganega, na prejšnji usodni torek niti ne bi smel priti na delo.

V Nemčiji so se zaradi tega že pojavili vse glasnejši pozivi, da se spremeni zakon glede zaupnosti podatkov med zdravnikom in pacientom. Lubitz je svoje težave od svojih delodajalcev vztrajno skrival.

Na prizorišču nesreče sicer še vedno iščejo tudi vsebino druge črne skrinjice, ki bi lahko podala dodatna pojasnila o ozadju tragičnega strmoglavljenja nizkocenovnika. 

Komentarjev 1
  • KOJAK 08:39 31.marec 2015.

    Ma zdaj pa že pretiravate! En teden po tragediji pa še kar vlečete ven zgodbe. Dajte še napisat kaj je samomorilski kopilot delal kot otrok, je mučil mačke, je kadil marihuano. Je kakšen od potnikov bil na letalu z ljubico?<br ...prikaži več />MIslim, dober novinar poišče kakšno pametno temo ne pa da se lotite tragedije iz vseh možnih koncev. Slovenceljne vsak dan pitate samo z negativnimi novicami, umori, samomori, krajami, kriminalom. A je tako težko najti kaj pozitivnega? Očitno je bil FDV res sranje od šole.