Slovenija
31 ogledov

Plače dol, kje pa so aneksi?

Učiteljica iStock
Plačilni dan. Vsak tretji v šolstvu dobil osem odstotkov manj, v zdravstvu večina z isto plačo. Zmeda z aneksi. Na Gursu in upravnih enotah dobili anekse, na policiji pa (še) ne.

Vlada je pogajanja o znižanju plač 160 tisoč javnih uslužbencev konec marca začela z napovedjo 15-odstotnega reza.

Dejansko pa bo za porezane junijske plače vseh 176.706 javnih uslužbencev (toliko jih je po uradnih podatkih v delovnem razmerju z državo!) šlo le 2,9 odstotka manj kot maja.

Mesečni prihranek pri masi osnovnih plač bo tako v najboljšem primeru 8,5 milijona evrov (točna številka bo znana 18. julija). Do konca leta pa bo država z rezi v samo osnovne plače (brez regresov in dodatkov) prihranila 51 milijonov.

V zdravstvu plače enake

Najmanj se bo v denarnici poseg v plače zaradi zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) poznal zaposlenim v zdravstvu. Kar 24 tisoč zaposlenim v tem sektorju (od skupaj 28 tisoč) je država pred znižanjem plač zaradi še neodpravljenih plačnih nesorazmerij dolgovala štiri plačne razrede. Odprava teh jim je zagotovila, da bodo njihove plače ostale povsem nespremenjene.

V vzgoji in izobraževanju se plača ne bo znižala le petini (11 tisoč zaposlenim). Kar tretjina pa jih je ali bo v teh dneh dobila za osem odstotkov nižjo plačo od majske. Prav tako bo osemodstotni rez v plače čutilo 1.358 funkcionarjev v državnih organih in lokalnih skupnostih.

Je pa med javnimi uslužbenci veliko vprašanj, zakaj so nekateri junija v podpis dobili anekse k pogodbam o zaposlitvi, nekateri pa ne.

Tako je denimo geodetska uprava (Gurs) vsem 500 uslužbencem že pred tedni v podpis dala anekse in "vsi smo podpisali, ni bilo negodovanja, vsebina aneksov pa je bila dovolj jasna", je pojasnil Renato Romić, predsednik konfederacije sindikata Gursa.

Na drugi strani Drago Ščernjavič, sekretar Sindikata državnih organov Slovenije, pravi, da po njegovih informacijah aneksov k pogodbam ni dobil še nihče od 130 zaposlenih na generalnem sekretariatu vlade.

Ali to drži in zakaj so tako ravnali, nam na sekretariatu včeraj do zaključka redakcije še niso odgovorili. Aneksov pa nimajo niti policisti.

Posveti in inštruktaže

Bolnišnica | Avtor: iStockphoto iStockphoto
Ščernjavič še pravi, da v sindikatu podatkov o tem, kje so anekse dobili in kje ne, nimajo, ker "niti na ministrstvu za javno upravo nad tem nimajo pregleda".

Ga pa to čudi, ker so kadrovske službe ministrstev "imele množico posvetov in inštruktaž, kako naj pravilno izvedejo znižanje plač".

Ali je treba skleniti aneks, je odvisno "od vsebine zapisa relevantnih določb v pogodbi o zaposlitvi konkretnega javnega uslužbenca", pa različnost praks utemeljujejo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Aneks so tako morali dobiti vsi uslužbenci, ki so imeli varovane plače, saj so te z ZUJF ukinjene.

Prav tako so aneks v podpis morali dobiti vsi, pri katerih so bila odpravljena plačna nesorazmerja, če je pogodba o zaposlitvi vsebovala "konkreten datum odprave plačnih nesorazmerij", in tisti, pri katerih pogodba o zaposlitvi oziroma aneks vsebuje roke za napredovanja v naziv ali v višji plačni razred.

Komentarjev 6
  • karel 07:13 06.julij 2012.

    meni osebno se je plača znižala za 165 EUR, in novinarji, če že kaj objavljate potem bodite iskreni, tile varčevalni ukrepi so na vsakega posameznika vplivali drugače in ni možno takole posploševati in govoriti o nekih povprečjih. Ne razumem pa ...prikaži več kako so se lahko poslancem plače znižale samo za 100 EUr glede na njihove visoke plačne razrede, torej je spet nekdo zakon prikrojil po svoje. Sicer pa malo denarja malo mizike a ne? P zakaj si povseh ministrtvih razen MF še vedno delijo visoke zneske za povečan obseg dela, kakšno varčevanje pa potem to je?

  • mb 07:01 06.julij 2012.

    me zanima, če so tudi v vladi in dz dobili manjše plače in če so ukinili razne dodatke na članstva v komisijah ipd jajcah.pri plačah bodo nekaj prihranili, a vfganistan pa bodo pošiljali denar

  • bobr 00:35 06.julij 2012.

    Masa, masa!Masa plač se res ni znižala za mnogo,torej segedina ni dosti manj.Če se je v povprečju znižala masa za 3%,pomeni, da se je nekomu za 6%, nekomu pa nič!Meso in zelje = ...prikaži več segedinTistim, ki so do sedaj jedli samo meso, ni mesa nič manj,tistim, ki jedo zelje (teh je veliko več) pa se je porcija zelja precej zmanjšala.kapiš?