Zdravje > Aktualno
837 ogledov

Plačevali so mu bolniško, da je lahko čakal

Artroskopija kolena Profimedias
Šest mesecev je bil na bolniški, ker je po poškodbi kolena toliko časa čakal na artroskopijo. Če ne bi šel na samoplačniški pregled v Zagreb, bi vse skupaj trajalo še dlje. "Ob racionalnem obnašanju, bi lahko prihranili skoraj za štiri posege."

"Februarja je pri meni prišlo do poškodbe kolena. Rentgen ni pokazal nič, pustili so me tri tedne z izgovorom, 'da bo minilo'," na svojem primeru nevzdržne čakalne vrste v slovenskem zdravstvu opisuje moški na predlagam.vladi.si. "Ke ni bilo bolje, sem šel nazaj, ker pa je od takrat minilo preveč časa, nisem mogel dobiti napotnice pod 'nujno', zato sem dobil napotnico 'hitro', kar je pomenilo tri mesece čakanja na pregled z magnetno resonanco.

PREBERITE ŠE: 

Želel je čimprej nazaj na delo, zato je odšel samoplačniško na pregled k sosedom v Zagreb. "Na osnovi izvidov sem dobil rok za artroskopijo avgusta," opisuje. "Potem pa je sledilo še čakanje na fizioterapijo, seveda sem bil ves čas na bolniški, saj moje delo zahteva popolno gibljivost."

Artroskopija kolena | Avtor: Profimedias Profimedias
V vsem tem času je šest mesecev prejemal nadomestilo na stroške zavarovalnice. "Zdravstveno zavarovanje mi je torej plačalo šest mesecev po 970 evrov plus stroški posega," opisuje predlagatelj. "Če bi delovali racionalno, bi imela zdravstvena zavarovalnica z mano stroške en namesto šest mesecev, prihranila bi torej za skoraj štiri artroskopije, glede na račun, ki sem ga dobil iz bolnišnice."

Samo letos tri dodatne milijone za artoplastiko 

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, odgovarjajo, da je ministrstvo za artoplastiko kolena v okviru enkratnega dodatnega programa leta 2016 namenilo okoli 3.100.000 evrov dodatnih sredstev, kar znese približno 560 operacij na letni ravni več. 

V ta program so bile vključene bolnišnice: UKC Ljubljana, Novo mesto, Jesenice, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Valdoltra in Kirurški sanatorij Rožna dolina. 

"Vse bolnišnice bodo do konca leta 2016 izvedle celoten dodaten program," razlagajo na ministrstvu. "Zavedamo pa se, da so potrebe po teh posegih večje, zato bomo tudi v naslednjem letu za skrajševanje čakalnih dob in znižanja števila čakajočih omogočili dodatne posege v okviru razpoložljivih sredstev in kadrovskih virov."

Dodajajo, da so v letu 2016 petim izvajalcem povečali program fizioterapije in s tem nekoliko povečali dostopnost prebivalstva tudi do teh storitev.

"Dolge čakalne dobe so poleg drugih razlogov predvsem posledica izvajanja varčevalnih ukrepov v preteklih letih," razlagajo na ministrstvu. "Zavedamo se problemov, ki nastanejo zaradi tega (tudi daljše bolniške odsotnosti) in jih v okviru možnih finančnih sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje vsako leto postopoma odpravljamo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Marjan Doberšek 19:06 02.marec 2017.

    kaj pa tole.samoplačniško sem se naročil pri ortopedu,pa moram vseeno cakati en mesec

  • mph 09:34 04.januar 2017.

    Ah, je šlo na glicinijo, si me pa te,ečkotp glede na ostale poste tudi ti sam tokrat šokiral. In mimogrede, poznam sem vmes ugotovil ljudi, ki so tega morilca celo poznali .... v bolnišnici so ga top zdravili, dobil najnovejša ...prikaži več zdravila ... problem je bil ZAMUDA, do katere pa ni prišlo zaradi LEČEČEGA zdravnika. Upam, da obema ne dela kot v zdravstvu, bankah kot navaden uradnik, da bo naslednja žrtev.

  • mph 09:32 04.januar 2017.

    Mislim, da si babnica temeljito fuknjena in se raje malo postavi v vlogo na drugi strani. Ta zdravnik je bil po vsem kar se spomnim izjemen zdravnik, ravno obratno od tega, kot so res nekateri. In je imel sigurno svoje ...prikaži več starše, otroke, .... Nastradal je torej tisti, ki nima prav nobene veze s čakalnimi dobami. Sem tudi sam čakal, ne enkrat, na usran pregled ja eno leto .... ampak kriva je DRŽAVA, ki ima nesposobno ekonomijo in ki ne nameni dovolj DENARJA. Na bruhanje pa mi grejo taki kot ti še bolj kot morilec. Ker "banke" kradejo, pač utemeljeno, da gre nekdo počit prvo blagajničarko, enako za trgovine. Daj malo vkopi prej možgane preden jezik.