Slovenija
43 ogledov

Po 24 letih v zakonu še vedno o prepovedi javnega nastopanja

Cenzura Profimedias
Zakon o medijih še vedno govori o prepovedi javnega nastopanja, pa čeprav je svoboda govora že 24 let ustavno zagotovljena pravica.

Čeprav je svoboda javnega izražanja v Sloveniji že 24 let ustavno zagotovljena pravica, pa vsi mediji, ki razpisujejo uredniška mesta še vedno iščejo urednika, ki ne bo imel prepovedi javnega nastopanja. Tudi pri nedavnem razpisu za odgovornega urednika TV Slovenija so iskali osebo, ki ji "ni izrečena prepoved opravljanja poklica, dejavnosti ali javnega nastopanja". Za ta nesmisel sicer ni kriva TV Slovenija, ampak Zakon o medijih, ki določa, ta pogoj.

Ko smo na vrhovno sodišče naslovili vprašanje, komu oziroma kako se lahko prepove javno nastopanje, so nas nekoliko začudeno odslovili, da "prepoved javnega nastopanja ni sankcija ali varnostni ukrep, ki bi bil predviden v slovenski kazenski zakonodaji oziroma kazenskem zakoniku". Takšen ukrep je resda obstajal v nekdanji državi Jugoslaviji, a vse od kar je leta 1994 nastal prvi kazenski zakonik v Sloveniji takšnega ukrepa ne poznamo.

Razlog: Kopiranje zakonov

Na ministrstvo za kulturo, ki je zadolženo za zakon o medijih, so pojasnili, da določba, da je odgovorni urednik lahko oseba, ki nima prepovedi javnega nastopanja, izvira že iz Zakona o javnih glasilih iz leta 1994. "Pri zadevnem pravilu je takrat šlo za enega izmed elementov oziroma vzvodov zagotovitve popolne avtonomije oziroma neodvisnosti odgovornega urednika napram izdajatelju ali lastniku medija." Čeprav je bil zakon o medijih nato spremenjen še dvakrat - leta 2001 in 2006 - pa so odločbe, ki pravzaprav nimajo nobenega smisla, vsakič znova le prekopirali. 

Komentarjev 1